Standard & Poor's, dată în judecată de CE

Comisia Europeană (CE) a declanşat, luni, o acţiune în justiţie împotriva agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P), acuzată că a încălcat legislaţia Uniunii Europene cu privire la modul în care a comercializat informaţii despre pieţele financiare.

15 afișări
Imaginea articolului Standard & Poor's, dată în judecată de CE

Standard & Poor's, dată în judecată de CE

Executivul Uniunii Europene consideră că Standard & Poor's ar putea abuza de poziţia de monopol pe care o deţine, prin forţarea instituţiilor financiare şi fondurilor de investiţii să achite comisioane de licenţă pentru utilizarea datelor referitoare la pieţele americane de capital.

"Iniţierea procedurilor împotriva S&P este o urmare a unei plângeri depuse de mai multe asociaţii care reprezintă investitori - instituţii financiare şi societăţi de asset management", se arată într-un comunicat al CE.

Declanşarea acţiunilor în justiţie nu reprezintă un semn că executivul UE deţine dovezi concludente cu privire la încălcarea legii, ci arată că oficialii europeni consideră acest caz o prioritate, se mai spune în comunicat.

Soluţionarea cazului nu are un termen limită.

Plângerile depuse se referă la legalitatea solicitării de comisioane, de către S&P, de la furnizori de informaţii despre pieţele financiare, precum Thomson Reuters sau Bloomberg News, sau de la entităţi care folosesc direct numerele de identificare ale instrumentelor financiare - acţiuni, obligaţiuni, etc. - de pe pieţele americane de capital, respectiv societăţi de asset management sau bănci.

S&P este acuzată că forţează furnizorii să interzică accesul instituţiilor financiare la informaţiile privind acţiunile tranzacţionate în SUA, în lipsa unor contracte de licenţiere.

S&P susţine că plângerea este neîntemeiată şi se bazează pe o interpretare greşită a activităţii CUSIP - serviciu care acordă numere de identificare instrumentelor utilizate pe pieţele americane de capital, unică instituţie cu acest rol, administrată de Standard & Poor's pentru Asociaţia Bancherilor Americani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici