Statele balcanice au nevoie de sprijinul financiar al UE pentru evitarea recesiunii - diplomat

Statele sud-est europene din afara Uniunii Europene au nevoie de un nou acord pentru Balcani, susţinut de UE, pentru finanţarea unor proiecte importante de infrastructură şi evitarea unei recesiuni economice provocate de amplificarea tensiunilor politice, a declarat un diplomat din regiune.

12 afișări

Hido Biscevic, şef al Consiliului pentru Cooperare Regională în sud-estul Europei, a declarat că în statele din afara UE există riscul unor noi tulburări politice, după ce au ajuns la o stabilitate relativă, în urma războaielor şi crizelor din anii 1990.

"Există pericolul real ca o recesiune de mare amploare să aibă efecte economice şi sociale serioase în regiune, ceea ce ar conduce, în mod inevitabil, la înrăutăţirea situaţiei politice", a declarat Biscevic într-un interviu.

Organizaţia pe care o conduce a fost înfiinţată de guvernele din regiune, UE şi alte state donatoare, organizaţii internaţionale şi instituţii financiare, pentru stimularea cooperării economice în regiune.

Consiliul a propus înfiinţarea unui fond care să contribuie la finanţarea proiectelor majore de infrastructură, menite să îmbunătăţească legăturile cu reţelele europene de transport.

"Fondul se va baza pe suma de 150 de milioane de euro promisă deja de Comisia Europeană ca stimulent pentru atragerea instituţiilor financiare internaţionale de a participa la acest Nou Acord pentru Balcani", a spus Biscevic.

În plus, Consiliul încearcă să obţină 500 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi alte bănci, a mai spus el.

Recesiunea se extinde rapid în regiune, iar FMI anticipează că economia Serbiei se va contracta cu 2% în 2009, în timp ce şi economia Bosniei va avea o evoluţie negativă.

Atât Serbia cât şi Bosnia au negociat acorduri cu FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, în timp ce Muntenegru analizează problema.

Biscevic a arătat că ideea unui nou acord pentru Balcani ar trebui să fie finalizată la o reuniune a Consiliului, programată să aibă loc pe 5 iunie, la Chişinău, unde va fi format un grup de experţi pentru pregătirea proiectelor detaliate.

Fondurile obţinute vor fi cheltuite pentru modernizarea drumurilor, reconstrucţia căilor ferate, construcţia unor reţele de transport al energiei precum şi pentru alte proiecte care menţin dinamica economiilor naţionale, a precizat Biscevic.

El a cerut totodată deblocarea rapidă a fondurilor UE de preaderare, care totalizează 4,4 miliarde de euro pentru intervalul 2008-2010, pentru state din sud-estul Europei, printre care Turcia şi Kosovo.

Biscevic a explicat că furnizarea acestor fonduri a fost foarte lentă, el arătând că numai 10% din sumele alocate pentru 2008 au fost distribuite, în timp ce 25% din cele aferente anului 2007 sunt încă blocate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici