Statele Unite afirmă că România rămâne cea mai importantă rută alternativă de export pentru cerealele Ucrainei

România va rămâne cea mai importantă rută alternativă de export a Ucrainei pentru cereale şi alte bunuri, pe lângă propriul coridor al Kievului la Marea Neagră, a declarat joi un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA.

7212 afișări
Imaginea articolului Statele Unite afirmă că România rămâne cea mai importantă rută alternativă de export pentru cerealele Ucrainei

Sursă foto: AP / Mediafax Foto

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Administraţia de la Kiev a început să folosească portul Constanţa după ce invazia Rusiei din februarie 2022 a oprit transporturile prin propriile porturi de la Marea Neagră.

Ucraina a exportat 14 milioane de tone de cereale prin Constanţa în 2023, aproximativ 40% din toate transporturile de cereale ale portului pentru anul trecut, în creştere de la 8,6 milioane de tone în 2022, informează Reuters.

Cu toate acestea, volumele de tranzit au scăzut în a doua parte a anului, după ce Rusia a lovit în mod repetat porturile fluviale ale Ucrainei de pe Dunăre, la graniţa cu România.

Într-o informare de joi, secretarul adjunct al Departamentului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Jim O'Brien, a declarat că Ucraina a exportat aproximativ 7,5 milioane de tone de cereale în decembrie, în principal prin propriul său coridor, dar şi prin Constanţa.

"Văd în continuare un fel de echilibru de acest gen", a declarat O'Brien reporterilor.

"Pentru a-şi reveni, Ucraina trebuie să exporte. Cred că, doar menţinând nivelurile de export pe care le avem acum, aproximativ şapte milioane de tone de cereale şi încă un milion sau cam aşa ceva de tone de alte articole pe lună, ar însemna mai mult de 25 de miliarde de dolari pe an în PIB pentru economia ucraineană. Asta înseamnă cinci-şase miliarde de dolari în venituri fiscale".

O'Brien şi directorul general pentru mobilitate şi transport al Comisiei Europene au avut întâlniri regulate cu oficialii români, moldoveni şi ucraineni pentru a găsi modalităţi de a stimula capacitatea de tranzit a cerealelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici