Statul va despăgubi deponenţii care şi-au mutat banii de la CEC la BRD pentru Dacia cu 100 mil. lei

Statul va despăgubi persoanele fizice care şi-au transferat după 22 decembrie 1989 banii de la CEC la BRD pentru achiziţionarea unui autoturism Dacia în limita unui plafon de 100 milioane de lei, prin emisiuni de titluri de stat, prima fiind lansată pe 4 august, cu scadenţă la o lună, fără dobândă.

1983 afișări
Imaginea articolului Statul va despăgubi deponenţii care şi-au mutat banii de la CEC la BRD pentru Dacia cu 100 mil. lei

Statul va despăgubi deponenţii care şi-au mutat banii de la CEC la BRD pentru Dacia cu 100 mil. lei (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată de Guvern prin hotărâre aprobată în şedinţa de marţi.

Actul normativ prevede şi majorarea cu 222.231 de lei a valorii totale a despăgubirii pentru persoanele fizice care au depus bani la CEC până la 15 februarie 1992 pentru achiziţia de maşini Dacia.

Suma suplimentară reprezintă cumulul despăgubirilor rezultate din necesitatea recalculării despăgubirilor acordate pentru patru deponenţi, din neincluderea în lista iniţială a unui deponent, precum şi a despăgubirilor rezultate din şase hotărâri judecătoreşti executorii.

Valoarea totală a despăgubirii stabilită printr-o ordonanţă de urgenţă din 2007 a fost de 759,78 milioane lei, reprezentând cumulul despăgubirilor calculate de CEC prin indexarea, de la data depunerii până la 31 iulie 2007, a sumelor existente în cele 37.462 de depozite constituite, cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică, din care se deduce dobânda legală bonificată de CEC pe perioada în care a fost acordată.

Deponenţii au beneficiat la 30 octombrie 2008, în baza ordonanţei din 2007, de acordarea efectivă a despăgubirilor calculate.

Suma suplimentară va fi asigurată de Ministerul Finanţelor Publice printr-o emisiune de titluri de stat pe numele CEC Bank lansată tot la 4 august şi răscumpărată la 3 septembrie.

Pentru cei care şi-au transferat banii de la CEC la BRD, statul a prevăzut despăgubirea printr-o lege din 2008, însă nu a putut fi pusă în practică din cauza unor necorelări legislative.

Pentru a-şi recupera banii, deponenţii trebuie să se prezinte în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern la o agenţie BRD cu documente doveditoare în original ale sumei depuse la CEC, un act de identitate valabil, acte de stare civilă, procură specială autentificată pentru a face dovada mandatului, certificat de moştenitor şi alte documente legale, după caz, precum şi declaraţie pe proprie răspundere autentificată notarial că nu au încasat despăgubirea.

În ceea ce priveşte impactul asupra bugetului general consolidat, Finanţele menţionează în nota de fundamentare că titlurile de stat emise pentru acoperirea financiară nu reprezintă plăţi din bugetul de stat, ci determină doar majorarea datoriei publice guvernamentale cu suma de 100 milioane lei şi că, prin emiterea de titluri de stat cu scadenţa la o lună, se majorează cu aceeaşi sumă volumul refinanţărilor titlurilor de stat aferente lunii septembrie 2014 la nivelul estimat de un miliard lei.

Sumele reprezentând valoarea totală a despăgubirilor acoperite prin lansarea emisiunii de titluri de stat răscumpărabile la scadenţă, la o lună de la lansare, conduc la creşterea datoriei publice, iar dobânda aferentă împrumutului de refinanţare contractat de pe piaţa titlurilor de stat se va reflecta în bugetul de stat al anului în care acesta este scadent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici