Studiu: 2017 va fi anul finanţărilor pentru IMM şi startup-uri. Ce programe sunt anunţate

Anul acesta va fi al IMM-urilor, potrivit unei analize prezentate miercuri de specialiştii Business Teorema, companie specializată în consultanţă pentru accesarea fondurilor europene.

2050 afișări
Imaginea articolului Studiu: 2017 va fi anul finanţărilor pentru IMM şi startup-uri. Ce programe sunt anunţate

Studiu: 2017 va fi anul finanţărilor pentru IMM şi startup-uri. Ce programe sunt anunţate (Laszlo Raduly / Medifax Arhiva Foto)

Analiza arată că în acest an vor fi disponibile finanţări atât pentru întreprinderile existente, cât şi pentru start-up-urile cu sediul în mediul urban şi rural.

Antreprenorii care vizează linia adresată microîntreprinderilor din mediul urban, finanţate de Programul Operaţional Regional (POR), îşi pot depune proiectele până la 27 aprilie 2017, cu posibilitatea de a accesa sume între 25.000 şi 200.000 de euro, cu o minimă contribuţie de 10%.

Specialiştii Business Teorema atrag atenţia că, începând cu februarie, se va deschide o nouă linie de finanţare adresată IMM-urilor, valoarea proiectelor fiind între 200.000 şi un milion de euro, cu o contribuţie de cel puţin 30%.

De asemenea, luna martie aduce deschiderea liniei de finanţare destinată incubatoarelor de afaceri, respectiv a structurilor gestionate de un administrator, care permit unor start-up-uri să îşi desfăşoare activităţile la comun, împărţindu-şi costurile administrative asemenea unui hub.

Potrivit aceleiaşi analize, 2017 va aduce finanţări pentru start-up-uri şi în cadrul programului România Start-Up Plus, finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU). Într-o primă fază, în cadrul acestui program vor fi selectaţi administratorii fondurilor, respectiv intermediarii între autorităţile statului şi antreprenori, aceştia depunându-şi deja proiectele în 2016. Antreprenorii selectaţi vor primi finanţarea în două tranşe de câte 75%, respectiv 25% din valoarea planului de afaceri aprobat. Cea de-a doua tranşă se va acorda numai după ce antreprenorul va face dovada că a obţinut venituri în valoare de cel puţin 30% din valoarea proiectului. Ţinta asumată de Guvernul României pentru acest program este de 1.500 de întreprinderi nou-înfiinţate şi 2.000 de locuri de muncă create.

Antreprenorii care vizează oportunităţile din mediul rural pot primi o subvenţie prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) de 50.000 de euro sau chiar 70.000 de euro în cazul investiţiilor în agroturism, cu o contribuţie de 0%, fiind admise la finanţare şi start-up-uri.

„2016 a fost un an cu rezultate modeste în ceea ce priveşte finanţarea IMM-urilor, singurele apeluri notabile fiind cele adresate microîntreprinderilor şi investiţiilor non-agricole. Putem remarca, însă, interesul crescut al întreprinzătorilor pentru aceste linii de finanţare, numărul de proiecte depuse fiind foarte mare”, a declarat Ada Popescu, managing partner la Business Teorema.

Business Teorema este o companie fondată de patru tineri antreprenori români, care oferă servicii de consultanţă pentru accesarea de fonduri prin programe europene şi guvernamentale. Cu o experienţă de peste 10 ani în accesarea de fonduri europene, compania se implică în dezvoltarea proiectelor de la etapa de pre-scoring până raportarea finală.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, destinat promovării individuale a întreprinderilor mici şi mijlocii. Programul facilitează promovarea produselor şi serviciilor IMM-urilor pe pieţele externe, stimulând comunicarea şi parteneriatul în afaceri şi pregătind întreprinzătorul în domeniul tehnicilor de promovare pe noi pieţe. În cadrul programului, fiecare beneficiar poate obţine pe parcursul unui an maximum 50.000 de lei, sumă nerambursabilă. Anual, se estimează un număr de maxim 500 de beneficiari, se arată într-un comunicat al Guvernului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici