Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Studiu: A fost dezvăluită o metodă-cheie pentru încetinirea bolilor cronice la bătrânețe

Studiu: A fost dezvăluită o metodă-cheie pentru încetinirea bolilor cronice la bătrânețe

Un nou studiu dezvăluie că o dietă echilibrată poate încetini apariția bolilor cronice precum afecțiunile cardiovasculare, depresia și diabetul în rândul persoanelor vârstnice, informează Science Alert.
Studiu: A fost dezvăluită o metodă-cheie pentru încetinirea bolilor cronice la bătrânețe
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

Un grup de la Centrul de Cercetare a Îmbătrânirii al Institutului Karolinska din Suedia a urmărit peste 2.400 de adulți suedezi în vârstă timp de 15 ani.

Echipa a constatat că persoanele care au urmat în mod constant o dietă sănătoasă au dezvoltat boli cronice mai lent, spre deosebire de cele ale căror diete erau considerate mai inflamatorii, adică diete bogate în carne procesată, cereale rafinate și băuturi zaharoase, care sunt cunoscute pentru faptul că favorizează inflamația cronică de grad scăzut în organism.

Prezența mai multor afecțiuni medicale în același timp este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă persoanele în vârstă. Aceasta crește riscul de dizabilitate, spitalizare și deces prematur, spun specialiștii.

Alimentația, rol cheie în îmbătrânirea biologică

Deși se știe de mult timp că alimentația poate contribui la prevenirea anumitor boli, noul studiu arată că aceasta poate influența și ritmul general al îmbătrânirii biologice.

Cercetătorii au analizat patru modele alimentare bine cunoscute. Trei dintre ele – dieta Mind (concepută pentru a proteja sănătatea creierului), Indicele alternativ de alimentație sănătoasă (bazat pe alimente asociate cu un risc mai mic de îmbolnăvire) și dieta mediteraneană – au fost asociate cu o acumulare mai lentă a bolilor. A patra, o dietă bogată în alimente inflamatorii, a fost asociată cu o acumulare mai rapidă.

Cele mai puternice asocieri au fost observate în cazul afecțiunilor cardiovasculare și psihiatrice. Astfel, persoanele care se alimentau mai sănătos aveau o probabilitate mai mică de a dezvolta boli precum insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, depresie sau demență.