STUDIU Atacurile maliţioase au reprezentat 80% dintre daunele cibernetice din Europa, anul trecut

Atacurile rău-intenţionate (maliţioase) au reprezentat 80% dintre daunele cibernetice înregistrate în Europa anul trecut, în creştere de la 70%, pondere deţinută în anul 2019, arată un studiu publicat de brokerul de asigurări Marsh în colaborare cu Microsoft.

105 afișări
Imaginea articolului STUDIU Atacurile maliţioase au reprezentat 80% dintre daunele cibernetice din Europa, anul trecut

STUDIU Atacurile maliţioase au reprezentat 80% dintre daunele cibernetice din Europa, anul trecut

Atacurile de tip ransomware au reprezentat un procentaj de 32% dintre daune în 2020 – dublu faţă de rata incidentelor înregistrate în perioada 2016-2020 cumulat (14%). Per total, daunele cyber au crescut cu 8% în 2020 pe teritoriul Europei.

Raportul The Changing Face of Cyber Claims 2021 analizează daunele cibernetice gestionate de Marsh în Europa în perioada 2016-2020. În contextul frecvenţei şi severităţii în creştere pentru atacurile cibernetice, rata daunei a crescut de la 36,6% în trimestrul patru din 2020 (raportat la baza clienţilor Marsh), la 39% în primul trimestru al anului 2021.

Deşi topul celor mai afectate domenii – instituţii financiare, producţie, comunicare-media-tehnologie şi servicii – rămâne neschimbat comparativ cu studiile din 2019, Marsh a raportat că notificările de daună din cele patru sectoare au crescut semnificativ în 2020, iar trei dintre ele au înregistrat creşteri de trei cifre: producţie (104%); comunicare, media şi tehnologie (153%); servicii (200%).

Conform raportului, în timp ce pandemia a pus stăpânire pe Europa în martie şi aprilie 2020, infractorii cibernetici au monetizat anxietatea umană pentru a crea un val de atacuri cu tematică asociată Covid-19. Atacurile au combinat tacticile specifice şi sistemele malware cu nevoia de informaţii şi curiozitatea oamenilor.

Comentând rezultatele prezentate în raport, Jean Bayon de La Tour, Head of Cyber, Continental Europe, Marsh, a declarat: „Atacurile rău-intenţionate şi evenimentele de tip ransomware devin din ce în ce mai periculoase şi distructive, în contextul în care infractorii cibernetici exploatează sistemele de apărare deficitare ale organizaţiilor şi slăbiciunile umane. Nu se pune problema «dacă» o organizaţie va fi afectată de un incident cibernetic, trebuie să ne întrebăm doar «când» se va întâmpla.

Implementarea planurilor şi protocoalelor de urgenţă şi crearea unei echipe de răspuns la incident care poate gestiona rapid criza sunt aspecte cruciale pentru organizaţii. Deşi îmbunătăţirea securităţii cibernetice şi pregătirea reprezintă prima linie de apărare, asigurarea împotriva riscurilor cibernetice poate ajuta la diminuarea efectelor unui incident, poate sprijini compania în cazul întreruperii activităţii şi pentru revenirea rapidă şi poate îmbunătăţi rezilienţa”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici