SUA a dat un ultimatum Elveţiei pe secretul bancar. Au cerut informaţii detaliate privind evaziunea fiscală în conturi

Statele Unite cer Elveţiei să prezinte săptămâna viitoare date detaliate privind americanii care folosesc conturi în băncile elveţiene pentru a evita plata taxelor, riscând altfel acţiuni în justiţie împotriva a zece instituţii de credit elveţiene, inclusiv Credit Suisse.

632 afișări
Imaginea articolului SUA a dat un ultimatum Elveţiei pe secretul bancar. Au cerut informaţii detaliate privind evaziunea fiscală în conturi

SUA a dat un ultimatum Elveţiei pe secretul bancar. Au cerut informaţii detaliate privind evaziunea fiscală în conturi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ultimatumul este prezentat într-o scrisoare transmisă de procurorul general adjunct al SUA, James Cole, către autorităţile elevţiene, al cărei conţinut este citat de două ziare de duminică din Elveţia.

Cole cere "până marţi" informaţii detaliate privind evaziunea fiscală în conturi la Credit Suisse şi vrea de asemenea date similare pentru alte nouă bănci.

Oficialul american solicită prezentarea detaliată a "unui număr semnificativ de conturi", scrie SonntagsZeitung, notând că autorităţile SUA sunt pregătite să cadă la înţelegere cu Elveţia.

Un reprezentant al departamentului elveţian pentru afaceri financiare internaţionale a declarat doar că Elveţia este în dialog cu SUA, refuzând să comenteze privind scrisoarea.

"Căutăm o soluţie în baza legilor existente", a arătat el.

Pentru a ieşi din impas în negocierile cu SUA, Elveţia a propus luna trecută să ofere date pe grupuri de clienţi, în baza unui nou tratat bilateral de taxare şi în pofida secretului bancar strict practicat de băncile elveţiene.

SUA face presiuni pentru a obţine mii de dosare ale clienţilor americani din băncile elveţiene, aşa cum a reuşit anul trecut, când Elveţia a permis grupului UBS să ocolească secretul bancar pentru a prezenta autorităţilor de la Washington 4.450 de conturi, evitând astfel acţiuni în justiţie.

Elveţia a încheiat în luna august acorduri cu Germania şi Marea Britanie prin care va taxa banii depuşi în băncile locale de clienţi din cele două ţări. O propunere similară a fost respinsă de Washington.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici