SUA se îndepărtează încet de scenariul unei recesiuni în formă de "W"

SUA se îndepărtează încet de scenariul unei recesiuni în formă de "W", însă în 2010 creşterea economică va fi lentă, iar statul se va confrunta cu un număr ridicat al şomerilor.

23 afișări
Imaginea articolului SUA se îndepărtează încet de scenariul unei recesiuni în formă de "W"

SUA se îndepărtează încet de scenariul unei recesiuni în formă de "W" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Analiştii consideră improbabile două scenarii legate de evoluţia economiei SUA, cea mai mare din lume. Astfel, şansele sunt foarte reduse ca SUA să-şi revină rapid după cea mai severă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial (evoluţie economică în formă de "V").

Riscul reintrării în recesiune (evoluţie în formă de "W") este, de asemenea, foarte redus, notează AFP.

Cel mai probabil scenariu este cel al unei reveniri economice fără forţă, caracterizată de o creştere lentă şi prea slabă pentru a permite o îmbunătăţire sensibilă a situaţiei şomajului.

Ca semn al temperărilor temerilor legate de economia americană, Rezerva Federală a ridicat uşor proiecţia de creştere economică pentru 2010, la 2,8-3,5%. Banca a înrăutăţit, însă, la 9,5-9,7% estimarea referitoare la rata şomajului pentru aceeaşi perioadă.

La începutul lunii februarie, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a apreciat că şansele revenirii recesiunii sunt slabe, asigurând că semnele de relansare percepute în vară marchează începutul procesului de vindecare a economiei.

Mai mulţi analişti intervievaţi de Wall Street Journal preconizează că Produsul Intern Brut al SUA va creşte cu 3% în 2010, ritm insuficient pentru reducerea ratei şomajului sub 9,4% până la sfârşitul lunii decembrie. Mai, mult, în următorii cinci ani, rata nu va fi mai mică de 5,8%, nivel considerat foarte ridicat pentru economia americană.

În ultimul trimestru al anului trecut, economia SUA a crescut cu 5,9%, pe fondul temperării procesului de reducere a stocurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici