Suprafaţa mall-ului Promenada va fi extinsă cu 60%

Fondul sud-african de investiţii NEPI intenţionază să extindă cu peste 60% suprafaţa centrului comercial Promenada din zona Floreasca din Bucureşti şi are în curs de dezvoltare, inclusiv reconfigurări şi extensii ale activelor din portofoliu, proiecte de 371 milioane de euro.

1849 afișări
Imaginea articolului Suprafaţa mall-ului Promenada va fi extinsă cu 60%

Suprafaţa mall-ului Promenada va fi extinsă cu 60% (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Pentru a lărgi vadul comercial al centrului (Promenada, n.r.), grupul intenţionează să îl extindă cu aproximativ 25.000 metri pătraţi închiriabili de spaţii comerciale de modă şi zone de entertainment, scop pentru care a achiziţionat 1,2 hectare de teren, având în prezent autorizaţie pentru dezvoltarea a 50.000 metri pătraţi de birouri. Grupul intenţionează să solicite aprobarea de re-zonare a terenului achiziţionat, pentru a dezvolta o extensie cu întrebuinţare mixtă, în care să fie integrate birouri de clasa A", se arată în raportul financiar al fondului remis Bursei de Valori Bucureşti.

NEPI a achiziţionat Promenada Mall, cu 40.300 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, în zona Floreasca-Barbu Văcărescu din Bucureşti, unde deţine şi două clădiri de birouri. Centrul a fost deschis în 2013 şi este amplasat într-o zonă care s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani, inclusiv birouri de clasa A şi infrastructură.

"Un număr de 385.000 de persoane locuiesc la 15 minute distanţă de mers cu maşina şi se estimează că 24.000 de angajaţi lucrează în birourile din apropiere, la zece minute de mers pe jos, iar alţi 135.000 rezidenţi locuiesc la 20 de minute de mers", se menţionează în raport.

În ultimii ani NEPI şi-a crescut constant investiţiile în dezvoltări în România, fiind cel mai activ investitor pe piaţa imobiliară locală.

"Dezvoltările şi reconfigurările realizate în ultimii patru ani au contribuit substanţial la profitul distribuibil periodic pe acţiune. Dezvoltările NEPI aflate în curs, inclusiv reconfigurări şi extensii ale achiziţiilor efectuate, au crescut la 547 milioane euro (estimat la costuri), din care 176 milioane euro s-au cheltuit până în decembrie 2014. Aceasta reprezintă o creştere de 161 milioane euro în comparaţie cu anul anterior", se afirmă în raport.

NEPI are în dezvoltare centrul comercial Mega Mall de lângă Arena Naţională din Bucureşti, cu o suprafaţă de 72.100 de metri pătraţi şi care urmează să fie deschis în al doilea trimestru al anului 2015. Investiţia este estimată la 165 de milioane de euro.

O altă investiţie importantă este extensia centrului comercual City Park din Constanţa, achiziţionat în luna ianuarie a anului trecut. Grupul a înregistrat progrese cu privire la extensia de 20.200 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, pe lângă cei 29.284 metri pătraţi deja existenţi. Fondul a obţinut autorizaţia de construcţie pentru un cinematograf de zece ecrane Cinema City, care va deţine cea de-a doua sală 4DX din ţară (prima va fi în Mega Mall).

Procesele de autorizări şi închirieri pentru cei 19.000 metri pătraţi pentru faza a doua a extensiei sunt în curs, faza I fiind începută deja, cu deschiderea programată până în iunie 2015.

În funcţie de autorizări, restul extensiei trebuie să se deschidă în noiembrie 2015.

NEPI a obţinut de asemnea, autorizaţiile necesare pentru extinderea şi reconfigurarea cu 10.600 metri pătraţi a Deva Shopping Centre, în urma căreia vor fi construite zone comerciale de modă şi de entertainment, inclusiv un cinematograf cu şase ecrane. Deschiderea este preconizată pentru septembrie 2015.

Lucrări similare sunt prevăzute şi pentru Severin Shopping Center din Drobeta-Turnu Severin, proiectul de extindere în primă fază prevăzând 9.700 metri pătraţi, inclusiv un cinematograf cu şase ecrane. Şi acest proiect va fi finalizat în septembrie 2015.

Pe de altă parte, rămâne încertă data de deschidere a centrului comercial pe care NEPI vrea să-l dezvolte în Timişoara pe un teren de 18 de hectare cumpărat în 2013. Intenţia investitorului este să dezvolte pe faze un mall regional cu 80.000 metri pătraţi închiriabili, din care pentru prima fază de 55.700 de metri pătraţi, inclusiv un hipermarket Carrefour a fost începută construcţia în decembrie 2014.

"Data deschiderii nu a fost încă decisă", se arată în raport.

NEPI este în curs de obţinere a autorizaţiilor de construcţie şi pentru un centrul comercial la Piatra Neamţ de 29.300 de metri pătraţi pe un teren de 7,4, preconizată că va fi deschis pe parcursul anului 2016.

Pe segmentul de birouri, compania dezvoltă la Cluj-Napoca, a doua fază a a complexului The Office, de 19.400 metri pătraţi şi se estimează că amenajările chiriaşilor vor putea începe din noiembrie 2015. De asemenea, NEPI a obţinut autorizaţie de construcţie pentru vila Oromolu din zona istorică Piaţa Victoriei din Bucureşti. Lucrările la dezvoltarea clădirii de birouri, cu 8.400 metri pătraţi, inclusiv renovarea vilei, au început, iar birourile vor fi disponibile pentru amenajările chiriaşilor până în decembrie 2015.

NEPI a achiziţionat şi dezvoltat şapte centre comerciale pe parcursul exerciţiului financiar, astfel, grupul deţine 18 centre comerciale în România.

În aceste condiţii NEPI a raportat pentru anul trecut un profit atribuibil acţionarilor de 99,2 milioane de euro, cu 72,8% mai mare faţă de câştigul din anul precedent, de 57,4 milioane euro.

Încasările din chirii şi alte venituri din exploatare au crescut cu 57,2%, la 87 milioane de euro de la 55,32 milioane euro în 2013.

La finele lunii decembrie, NEPI avea datorii de 302 milioane de euro faţă de 328,97 milioane euro în 2013.

Activele fondului erau estimate la sfârşitul lunii decembrie la 1,54 miliarde euro, în urcare cu peste 500 milioane de euro faţă de finalul anului 2013.

În prezent, NEPI gestionează, printre altele în România, Promenada Mall Brăila, Ploieşti Shopping City, Retail Park Auchan Piteşti, Deva Shopping Centre, Severin Shopping Center, dar şi clădirile de birouri Floreasca Business Park, The Lakeview în Bucureşti şi City Business Centre Timişoara.

NEPI este primul fond de investiţii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucureşti, pe segmentul de piaţă creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) şi de la Londra, pe segmentul AIM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici