Tabără: De anul viitor, România ar putea fi obligată să acorde subvenţii numai celor în legalitate

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că de anul viitor România ar putea fi obligată să acorde subvenţii numai celor care sunt "în sistemul de legalitate", ministrul anticipând că ţara ar putea avea probleme din cauza evaziunii fiscale din sectorul agricol.

31 afișări
Imaginea articolului Tabără: De anul viitor, România ar putea fi obligată să acorde subvenţii numai celor în legalitate

Tabără: De anul viitor, România ar putea fi obligată să acorde subvenţii numai celor în legalitate (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Am făcut paşi extraordinar de importanţi pentru a menţine un sistem care să ne creeze baza de dezvoltare în continuare a sectorului. Ca să dăm aceşti bani (sub formă de subvenţii - n.r.), trebuie să-i luăm de la români, de la cel care îşi plăteşte impozitul. S-ar putea ca mâine partenerii europeni - unii - să nu mai stea de vorbă cu noi. Fiindcă ne-ar putea reproşa că avem evaziune fiscală. S-ar putea ca, de la anul, să avem o impunere forţată să dăm subvenţii numai celor care sunt în sistemul de legalitate", a declarat Tabără.

Ministrul a explicat că acesta este motivul pentru care a fost prelungită Hotărârea de Guvern privind autorizarea persoanelor fizice şi transferul lor spre persoane fizice autorizate.

"E clar că va fi o impunere de a lucra, în perioada următoare, numai cu cei care intră în sistemul de legalitate", a subliniat el.

Ministrul a declarat că este unul dintre cei care susţin că, în agricultură, fiscalitatea trebuie văzută diferit de celelalte sectoare economice, pentru că aici este vorba de un circuit cu perioadă lungă de rotaţie a capitalului.

"Nu cultivi grâul azi şi mâine ai pâinea, cum e la bere sau ţigări. Aici e un sistem cu foarte multe riscuri, aşa că trebuie să avem în vedere şi problema respectivă, ca şi simplificare a procedurilor pentru PFA", a explicat el.

El a adăugat că, dacă România va realiza acest pas spre ceea ce înseamnă transparentizarea relaţionării economice din sector, va exista tot sprijinul pentru a asigura, la nivel european, inclusiv o viziune diferită privind fiscalizarea celor care lucrează în agricultură.

"Poate, după ce înseamnă fonduri europene, transparentizarea e cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem în agricultură. Noi nu am luat încă palme de la consumatori, de la partenerii noştri, dar s-ar putea la un moment dat să ne întrebe. Le oferim produse scumpe şi plătim subvenţii multe. Ne vor spune că dăm subvenţii de miliarde pentru roşii, dar noi importăm roşii în continuare, sau subvenţii la carnea de porc şi noi importăm carne de porc. Sunt un susţinător al zonei agricole, dar nu voi susţine niciodată ca, din zona noastră, să fie semne de întrebare că nu avem contribuţii la ceea ce înseamnă sistemul bugetar al statului român", a spus el.

Ministrul a dat un exemplu din judeţul Timiş, unde, săptămâna trecută, s-au dat amenzi de peste 100.000 de euro pentru comerţul ilicit cu cereale, fiind confiscate 31 de TIR-uri, valoarea totală a banilor, mărfurilor şi amenzilor fiind de 250.000 de euro.

"Din păcate, nu erau cei mici în situaţia respectivă, erau cei mari, unii care se aşază cu mine la negocieri. Nu e normal. Aş vrea ca sistemul, ca să poată fi sprijinit real, să intrăm cu el în legalitate", a conchis Tabără.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici