Tabără: Producţia de grâu ar trebui să ajungă la 8 mil. tone în 2020, iar jumătate să meargă la export

Producţia naţională de grâu ar trebui să crească până în 2020 cu 40% faţă de nivelul de anul trecut, la opt milioane de tone, din care jumătate să fie exportată, potrivit datelor prezentate joi de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

257 afișări
Imaginea articolului Tabără: Producţia de grâu ar trebui să ajungă la 8 mil. tone în 2020, iar jumătate să meargă la export

Grâu (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În 2010 România a realizat o producţie de grâu de circa 5,7 milioane de tone.

"Cu exporturi de patru milioane de tone, România ar intra în clubul exportatorilor mondiali de grâu, dar acest lucru nu este foarte simplu. De ce n-ar trebui să se formeze preţul grâului la Marea Neagră, când aici sunt producţii mari de cereale?" a spus ministrul.

El a adăugat că nicăieri în ţară nu a întâlnit producţii de grâu sub patru tone la hectar, chiar dacă unii agricultori raportează valori mai mici.

De asemenea, Tabără a adăugat că decizia Rusiei de a interzice anul trecut exporturile de grâu a ajutat România.

"Mi-aş fi dorit ca Rusia să nu exporte nici în acest an. Anul trecut ne-a făcut un bine senzaţional, măcar o dată în viaţă", a spus ministrul.

Recent, Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, a anunţat ar putea include România şi Ucraina pe lista furnizorilor oficiali, iar decizia va depinde de calitatea culturii şi capacitatea acestor ţări de a asigura livrări stabile pe termen lung.

În ceea ce priveşte preţul, Tabără crede că preţul de anul trecut al grâului s-a situat la nivelul costurilor şi a explicat că producţia de grâu începe să devină rentabilă pentru cantităţi mai mari de 3,5 tone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici