Tăriceanu cere pregătirea actelor normative pentru măsurile din programul economic

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut miniştrilor responsabili să pregătească proiectele de acte normative prin care să fie aprobate măsurile conţinute în planul guvernamental privind sprijinirea economiei, documente care să fie discutate începând cu şedinţa din această săptămână a Executivului.

6 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu cere pregătirea actelor normative pentru măsurile din programul economic

Tăriceanu cere pregătirea actelor normative pentru măsurile din programul economic (Imagine: Mediafax Foto)

"Aceste măsuri trebuie implementate cât mai repede, astfel încât să poată intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2009", a afirmat Tăriceanu, în discuţia avută, luni, la Guvern, cu miniştrii implicaţi.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat miniştrii Finanţelor, Muncii, Lucrărilor Publice, IMM-uri, preşedintele ANAF, şeful Comisiei Naţionale de Prognoză.

Şeful Executivului a prezentat, miercuri, la Guvern un plan pentru sprijinirea economiei gândit pe parcursul a patru ani, în valoare totală de zece miliarde euro, şi care prevede o serie de facilităţi fiscale. El a enumerat câteva dintre aceste facilităţi, fără a indica momentul de la care vor fi introduse.

Programul prevede reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu zece puncte procentuale, neimpozitarea dividendelor care sunt investite sau reinvestite în noi firme, acordarea unui "bonus fiscal" de 5% din valoarea impozitului pentru plata la timp a acestuia, din ianuarie 2009.

Bonusul fiscal va fi acordat atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.

Firmele care vor angaja persoane intrate în şomaj de mai mult de trei luni vor primi o mie de euro pentru fiecare post astfel creat, iar pentru investiţii de peste 100 milioane euro care asigură mai mult de 500 locuri de muncă vor fi acordate ajutoare de stat de până la 50 milioane euro. Pentru investiţiile sub 100 milioane euro care generează peste 300 locuri de muncă, ajutorul de stat acordat se va ridica la maximum 28 milioane euro.

Pentru construcţia de locuinţe sociale vor fi investite 220 milioane euro, iar fondurile bugetare alocate programelor de construcţii de locuinţe şi de subvenţionare a dobânzilor la creditele ipotecare vor fi dublate.

Capitalul social al CEC va fi majorat cu 250 milioane euro pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a agricultorilor, iar cheltuielile de investiţii în agricultură vor fi suplimentate cu 500 milioane euro, prin Programul Fermierul. Premierul a arătat că vor fi dispuse şi măsuri de creştere a susţinerii sectorului IMM de către Eximbank.

"Vom suplimenta totodată cu 100 milioane euro anual, începând cu 1 ianuarie 2009, plafoanele de garantare a dobânzilor pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Fondul de Garantare a Creditului Rural. Vom aloca trei miliarde euro sub formă de ajutor de stat destinat investiţiilor creatoare de noi locuri de munca si care înglobează inovaţie si progres tehnologic, în principal prin cele trei scheme de ajutor de stat aprobate şi compatibile cu legislaţia europeană. Din această sumă, alocarea pentru anul 2009 va fi suplimentată cu un miliard euro faţă de ceea ce am prevăzut în buget", a spus Tăriceanu.

Proiectele cu finanţare europeană vor fi monitorizate de către o structură specială, denumită Secretariatul Permanent pentru urmărirea implementării proiectelor cu finanţare europeană.

Tăriceanu a mai anunţat că, în urma discuţiei de marţi cu membrii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), s-a decis înfiinţarea unui grup de lucru format din reprezentanţii Guvernului, ai Băncii Naţionale şi ai ARB, care va avea sarcina realizării unui "master plan" cu propuneri de finanţare "optimă" a economiei, prin intermediul sistemului bancar.

La sfârşitul săptămânii trecute, Tăriceanu a precizat că toate măsurile incluse în planul guvernamental pentru sprijinirea economiei vor fi aprobate până la sfârşitul acestui an şi vor începe să producă efecte, arătând că facilităţile prevăzute nu se încadrează în categoria ajutorului de stat nepermis de UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici