Tăriceanu: Datele prezentate de economişti indică pentru 2009 o creştere economică de 4-6%

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că datele prezentate de economiştii cu care a discutat la Guvern pe tema crizei financiare globale indică pentru anul viitor o creştere economică de 4-6%, cu condiţia ca salariile să nu fie majorate la un nivel care nu poate fi susţinut economic.

17 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Datele prezentate de economişti indică pentru 2009 o creştere economică de 4-6%

Tăriceanu: Datele prezentate de economişti indică pentru 2009 o creştere economică de 4-6% (Imagine: Mediafax Foto)

"Concluziile între cei mai optimişti şi cei mai pesimişti aş spune că sunt global bune. Unii au susţinut că economia românească va avea la anul un ritm de creştere de 6% şi cei mai pesimişti au spus «noi nu credem, credem că va avea doar 4%». Media ar fi 5%, care în contextul unei crize economice la nivel european şi mondial reprezintă o performanţă nu bună, ci foarte bună", a spus Tăriceanu într-o emisiune a postului Antena 3.

El a arătat că acest rezultat va fi posibil cu o condiţia să nu fie înregistrate "derapaje" de genul creşterii salariilor fără susţinere economică.

Şeful Guvernului s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu analişti economici pentru consultări asupra măsurilor care trebuie adoptate în vederea limitării efectelor crizei financiare.

La începutul lunii octombrie, şeful Guvernului afirma că actuala criză financiară internaţională poate determina în 2009 o reducere a volumului de exporturi româneşti şi o încetinire a ritmului de investiţii autohtone şi străine, pe fondul unei creşteri economice de 6%, în scădere comparativ nivelul din 2008, dar peste media UE.

El arăta că previziunile Guvernului şi cele ale Comisiei Naţionale de Progonoză indică pentru anul viitor un ritm de creştere economică în jur de 6% din PIB, în scădere comparativ cu "nivelul excepţional" de 9% din acest an, dar cu mult peste media europeană.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează, în prognoza preliminară de toamnă, că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte în acest an cu 9,1%.

Anul trecut, România a avut o creştere economică de 6%, faţă de 7,9% în 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici