Tarifele de distribuţie a energiei pot fi majorate anual cu maximum 12%

Firmele de distribuţie a electricităţii vor putea solicita Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în perioada 2008-2012, să majoreze tarifele în cazul în care creşterea anuală a inflaţiei va fi depăşi 7% trimestrial, iar majorările vor fi de cel mult 12% pe an, în termeni reali.

5 afișări
Imaginea articolului Tarifele de distribuţie a energiei pot fi majorate anual cu maximum 12%

Tarifele de distribuţie a energiei pot fi majorate anual cu maximum 12%

Tariful de distribuţie reprezintă una din componentele preţului final al energiei, achitat de consumatori, alături de tariful de transport.

În prima perioadă de reglementare, respectiv 2005-2007, tarifele de distribuţie puteau creşte de la un an la altul cu maximum 18% în termeni reali.

Rata reglementată a rentabilităţii pentru firmele de distribuţie cu capital majoritar privat se va reduce de la 12%, nivel prevăzut pentru prima perioadă de reglementare, la 10% anual în următorii cinci ani, se arată în metodologia de stabilire a tarifelor de distribuţie pentru intervalul 2008-2012, lansată în dezbatere publică de ANRE.

"În cazul operatorilor principali de distribuţie cu capital integral de stat, valoarea poate fi diminuată cu componenta riscului de ţară şi a riscului investitorului privat", se menţionează în proiect.

Totodată, operatorul de transport şi de sistem Transelectrica va putea solicita Autorităţii, la rândul ei, să majoreze trimestrial tarifele de transport al energiei, în cazul în care creşterea anuală a inflaţiei depăşeşte 7% trimestrial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici