Ţările care nu mai au încredere în capitalism. Studiul indică posibilele cauze ale nemulţumirii în creştere

Capitalismul, în forma sa actuală, face mai mult rău decât bine, consideră majoritatea oamenilor din întreaga lume, conform unui sodaj făcut public înaintea reuniunii de la Davos din această săptămână a liderilor de afaceri şi politici.

7512 afișări
Imaginea articolului Ţările care nu mai au încredere în capitalism. Studiul indică posibilele cauze ale nemulţumirii în creştere

Sursa: Profimedia Images

Edelman Trust Barometer chestionează, de două decenii, zeci de mii de oameni în privinţa încrederii în instituţiile de bază, căutând să înţeleagă cum este privit capitalismul în sine.

Autorii studiului spun că sondajele anterioare arătau un sentiment de nemulţumire în creştere, generat de inegalităţiile din societate, fapt care i-a determinat să se întrebe dacă oamenii nu încep să aibă îndoieli cu privire la democraţiile occidentale şi la capitalism.

„Răspunsul este da”, spune David Bersoff, cercetător principal la studiul produs de compania americană de comunicaţii Edelman.

„Oamenii se întreabă dacă ceea ce avem astăzi şi lumea în care trăim astăzi ne pot asigura un viitor bun.”

Sondajul a chestionat 34.000 de persoane din 28 de ţări, de la democraţii liberale occidentale precum Statele Unite şi Franţa până la cele bazate pe un model diferit, cum ar fi China şi Rusia, iar 56% dintre cei chestionaţi sunt de acord că „capitalismul existent astăzi face mai mult rău decât bine în lume".

Studiul a fost lansat în 2000, pentru a explora teoriile politologului Francis Fukuyama, care, după prăbuşirea comunismului, a declarat că democraţia liberal-capitalistă a învins ideologiile rivale, proclamând „sfârşitul istoriei”. De atunci, această concluzie a fost contestată de critici, care invocă totul, de la influenţa în creştere a Chinei la răspândirea liderilor autocratici, a protecţionismului comercial şi agravarea inegalităţii în urma crizei financiare globale din 2007/08.

La nivel naţional, lipsa de încredere în capitalism a fost cea mai ridicată în Thailanda şi India, cu 75%, respectiv 74%, Franţa urmând, cu 69%. Majorităţile au predominat în alte state din Asia, Europa, zona Golfului Persic, Africa şi America Latină.

Doar în Australia, Canada, Statele Unite, Coreea de Sud, Hong Kong şi Japonia, majoritatea celor chestionaţi nu erau de acord cu afirmaţia că în prezent capitalismul a făcut mai mult rău decât bine.

Sondajul a confirmat un ansamblu de îngrijorări cunoscut, de la îngrijorările legate de ritmul progresului tehnologic şi al insecurităţii locurilor de muncă până la neîncrederea faţă de mass-media şi sentimentul că guvernele naţionale nu sunt la curent cu provocările momentului. 83% dintre angajaţi sunt îngrijoraţi de posibilitatea de a-şi pierde slujbele din cauza recesiunii, lipsei de pregătire, a imigranţilor care lucrează pentru salarii mai mici, a automatizării sau a companiilor care îşi mută afacerile în alte ţări.

În cadrul datelor, au existat divergenţe, asiaticii fiind mai optimişti în ceea ce priveşte perspectivele economice decât restul lumii. De asemenea, există o scindare din ce în ce mai mare a atitudinii, în funcţie de statut, cei cu studii superioare părând să fie mai încerzători în modul în care merg lucrurile.

Un punct de interes pentru liderii care s-au adunat la Davos în această săptămână a fost constatarea că încrederea în afaceri a depăşit-o pe cea în guverne şi că 92% dintre angajaţi au spus că directorii generalii ar trebui să se implice în problemele sociale şi etice ale zilei.

„Afacerile au ocupat golul lăsat de guvernele populiste şi partizane”, a declarat directorul general al Edelman, Richard Edelman. „Businessul nu mai poate fi ca până acum, cu un accent exclusiv pe randamentul acţionarilor”, spune el.

Un procent important, 83%, cred că firmele trebuie să plătească salarii decente iar 79% spun că tto firmele vor trebui să susţină financiar retragerea lucrătorilor care îşi vor pierde locurile de muncă din cauza automatizării.

În 15 din cele 28 de state cei mai mulţi oameni se declararau pesimişti în legătură cu perspectivele economiei, iar în 21 in 28 de state majoriatea se temea că îşi va pierde respectul şi deminitatea de care se bucura la un moment dat.

61% spun că ritmul schimbărilor tehnologice este prea rapid, 66% cred că acceaşi tehnologie va pune oamenii în imposibilitatea de a percepe corect realitatea, iar 61% spun că guvernele nu înţeleg şi nu pot impune reguli tehnologiilor emergente.

Oamenii se declară îngrijoraţi şi de calitatea informaţiei: 57% cred că media propagă informaţii neserioase, iar 76% cred că „fake news” vor fi folosite ca o armă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici