Ţările care vor avea creştere economică în următorii doi ani şi cele care se vor împotmoli în datorii

Dacă Grecia şi Irlanda, ţări lovite puternic de recesiune şi de criza datoriilor suverane, sunt „minunile” prognozei economice de toamnă a Comisiei Europene cu creşteri în doi ani cu mult peste media Uniunii Europene, statele baltice Letonia, Lituania şi Estonia îşi vor întări statutul de tigrii economiei europene. Letonia, cu un avans de 4,2%, va rămâne campionul european al creşterilor Produsului Intern Brut.

1663 afișări
Imaginea articolului Ţările care vor avea creştere economică în următorii doi ani şi cele care se vor împotmoli în datorii

Ţările care vor avea creştere economică în următorii doi ani şi cele care se vor împotmoli în datorii (Imagine: Shutterstock)

Statele baltice, în frunte cu Letonia, vor conduce în doi ani plutonul creş­terilor economice din UE, urmate îndeaproape de Irlanda, Suedia, starul Europei de Est Polonia şi chiar de Grecia, însă ţările-problemă Spania, Cipru, Slovenia şi Croaţia, pe lângă faptul că vor avea creşteri slabe, vor înregistra cel mai alert avans al datoriilor publice.

Germania, cea mai mare economie europeană şi principalul propulsor economic al zonei euro, va alimenta tot mai puternic creşterea, ajutată, dar slab, de coechipierul Franţa, un stat criticat pentru lipsa de competitivitate eco­nomică. De asemenea, Polonia, cea mai puternică economie a Europei de Est şi singura din UE care nu a intrat în recesiune în timpul şi după criza economică şi financiară mondială, va accelera semnificativ.

În partea pesimistă a poveştii, ţări care acum au potenţial de a deveni surse de criză, Spania, Cipru şi Slovenia, vor avansa anemic în cursa economiilor, cu eforturi mai mari din partea Spaniei, îngreunate de povara tot mai mare a datoriilor.

Citeşte mai multe despe ţările care vor avea creştere economică şi ţările-problemă pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici