Taxe reduse pentru salariul minim. Care este propunerea Guvernului

  • Guvernul propune taxe reduse pentru salariul minim pe economie.
  • Noua măsură ar stimula crearea de noi locuri de muncă.
  • Analiştii financiari nu cred că proiectul este realizabil acum.
6720 afișări
Imaginea articolului Taxe reduse pentru salariul minim. Care este propunerea Guvernului

Taxe reduse pentru salariul minim

Guvernul vrea să facă un studiu în care să evalueze dacă ar fi bine sau nu să reducă taxarea pe salariul minim. Ulterior, în funcţie de rezultate, vom avea un proiect-pilot în care angajaţii din anumite sectoare plătiţi la nivelul minim vor plăti mai puţine taxe. Este una dintre propunerile noului Executiv în programul de guvernare făcut astăzi public.

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România spune care ar fi avantajele. „Este o măsură care ar stimula angajarea celor noi, adică ar stimula munca, per total este o măsură care poate fi luată în calcul. Noi am propus şi altfel de măsuri, cum ar fi legalizarea bacşişului, care ar rezolva o parte din problemele acestor oameni angajaţi pe salariul minim pe economie.

Totuşi Călin Ile este realist. Nu are aşteptări: „Însă între voinţă şi putinţă, astăzi statul român nu-şi permite, nu are puterea. Cred că la ora asta economia românească nu-şi permite un astfel de proiect”.

Ionuţ Dumitru este economist şi îi susţine teoria lui Călin Ile. Proiectul sună bine, dar nu este ancorat în realitate.

„După părerea mea, din perspectiva bugetului, nu există nicio posibilitate în momentul acesta de relaxări fiscale, adică de reduceri de  taxe şi impozite. O neimpozitare a salariului minim are un impact bugetar uriaş. Dacă raportăm la toată economia, discutăm despre în jur de 5% din PIB”, a declarat Ionuţ Dumitru, analist financiar.

În prezent, 2 milioane din totalul celor 5 milioane de angajaţi au salariul minim pe economie, 2.350 de lei brut, 1.413 lei este salariul minim net, iar 937 de lei se duc la stat.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici