Tensiunile comerciale: Problemele din industria auto afectează producţia industrială germană

Producţia de autoturisme în scădere a dus la o neaşteptată prăbuşire a a producţiei industriale germane, în ianuarie, principala economie a Europei fiind afectată de tensiunile comerciale şi de neliniştea legată de Brexit.

595 afișări
Imaginea articolului Tensiunile comerciale: Problemele din industria auto afectează producţia industrială germană

Problemele din industria auto afectează producţia industrială germană

Încetinirea economiei globale, disputele tarifare declanşate de politica "America First" a preşedintelui american Donald Trump şi o ieşire fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană ameninţă să afecteze expansiunea economiei Germaniei, bazată pe exporturi.

Aceiaşi factori au avut un impact şi asupra restului Uniunii Europene.

Cotidianul de afaceri Handelsblatt a anunţat luni că guvernul federal şi-a redus perspectivele de creştere a PIB la 0,8% pentru anul 2019, a doua reducere în mai puţin de două luni.

Producţia industrială a scăzut cu 0,8%, mult sub aşteptările pieţei, care miza pe o creştere de 0,5%, a afirmat Biroul german de Statistică.

Totuşi, cifra pentru luna decembrie a fost revizuită până la o creştere de 0,8%, faţă de o scădere de 0,4% raportată anterior.

Producţia de automobile a scăzut cu 9,2% în ianuarie, conform unor date ale Ministerului Economiei.

Această scădere a fost cauzată de factori specifici, precum grevele la furnizori şi orientarea spre alte mărci din cauza performanţei slabe, o scădere a cererii pentru automobilele cu motor diesel şi investiţii costisitoare în maşini electrice.

Datele neaşteptat de slabe sugerează că economia germană va înregistra o creştere redusă în primul trimestru, după ce abia a evitat o recesiune - definită ca două trimestre consecutive de contracţie - în a doua jumătate a anului trecut.

Referindu-se la un document al ministerului de finanţe, Handelsblatt a declarat că Berlinul şi-a redus prognoza de creştere internă din cauza unei economii mondiale slabe, a conflictelor comerciale globale şi factorilor politici, printre care Brexit şi finanţele întinse ale Italiei.

Guvernul german a redus deja aşteptările de creştere în ianuarie, ajungând la 1%, de la 1,8%.

Încetinirea economiei înseamnă că veniturile fiscale vor fi probabil mai mici decât se aştepta în acest an, ceea ce ar putea spori tensiunile în coaliţia de guvernământ a cancelarului Angelei Merkel, în ceea ce priveşte cheltuielile prioritare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici