Ţiriac: România o să iasă din criză la un an şi un sfert după SUA

România va ieşi din criză la un an şi un sfert după Statele Unite, iar unul din avantaje este că prăbuşirea nu a fost atât de puternică ca în alte ţări, deoarece căderea a fost doar de la "etajul unu", potrivit omului de afaceri Ion Ţiriac, care prevede că România va deveni prosperă în 10-20 de ani.

26 afișări
Imaginea articolului Ţiriac: România o să iasă din criză la un an şi un sfert după SUA

Ţiriac: România o să iasă din criză la un an şi un sfert după SUA (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

"Luminiţa de la capătul tunelului există, însă trebuie să te bucuri de un singur lucru, că ai căzut de la etajul unu şi nu de la 70, ca Spania. Când va ieşi din criză, România va creşte", a spus Ţiriac, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată, duminică, de PRO TV.

Ţiriac a precizat că actuala criză a venit într-un moment neprielnic în România, tocmai când "în sfârşit" economia urca cu 6-7%.

"Trebuie să înveţi că trebuie să ai undeva o puşculiţă, că eşti pregătit să o duci şi mai rău. (...) O să fie mulţi care nu o să facă faţă acestui sindrom", a adăugat Ţiriac.

Ţiriac: Fără infrastructură, ţara asta moare în viitor

El a precizat că investiţiile în infrastructură şi atragerea fondurilor de la Uniunea Europeană reprezintă cele mai importante obiective pe care ar trebui să le aibă autorităţile în acest moment.

"Eu ştiam că domnul Berceanu a spus, în urmă cu câteva luni, că dă drumul la autostrăzi, cu orice risc. Şi, după părerea mea necalificată, ar trebui să dea drumul chiar cu riscul să înjumătăţească salariile, pentru că, dacă nu dă drumul, o să trăim cu jumătăţile astea de salarii încă 20 de ani. Fără infrastructură, ţara asta moare în viitor. (...) Ar trebui să angajăm 200 de băieţi deştepţi, să-i plătim în aur, şi să tragem până la ultimul cent de la Bruxelles", a explicat Ţiriac.

Omul de afaceri a adăugat că, din cauza lipsei infrastructurii, România a pierdut investiţia Mercedes, care ar fi creat 3.000 de locuri de muncă. Totodată, statul ar trebui acorde nişte facilităţi tuturor celor care vor să investească în România.

Ţiriac: Dacă vrei să faci turism, va trebui să faci autostrăzi

El a precizat că unul din domeniile de care ar beneficia România, dar care depinde foarte mult de infrastructură este turismul.

"Nu ştiu ce a fost înainte, oul sau găina. (...) Dacă îţi trebuie omletă, îţi trebuie ouăle. Dacă vrei să faci turism, va trebui să faci autostrăzi", a menţionat Ţiriac.

Ţiriac consideră că investiţiile realizate în promovarea României pe plan internaţional au fost necesare, deşi turismul românesc se află în acest moment în epoca de piatră.

Bioenergia, investiţie de viitor

Potrivit omului de afaceri, una din investiţiile care ar putea aduce marje de profit în viitor este bioenergia.

"Chiar să fi chior şi îţi dă un return de 25%", a spus Ţiriac.

În ceea ce priveşte domeniul imobiliar, Ţiriac spune că, după anul 2000, în România, a existat un fel de "El Dorado" timp de 5-6 ani, în care zeci de mii de români nu făceau altceva, însă, între timp, sectorul a "suferit" mult.

"Al doilea val de imobiliare vine în 10 ani, când ce e vechi se duce la pământ. Nu o să mai cumperi atât de ieftin în următorii 10 ani, cum o să cumperi astăzi", a completat Ţiriac.

La întrebarea când crede că va deveni România prosperă, Ţiriac a răspuns că în următorii 10-20 de ani.

"Atâta timp cât o să avem capital, pe care însă nu-l avem. Dacă suntem cu mintea la noi şi în regulă, oricând între 10 şi 20 de ani", a spus omul de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici