TOP privind LIBERTATEA ECONOMICĂ: România se află în urma unor ţări precum Botswana şi Rwanda

România se află în urma unor ţări precum Botswana, Rwanda, Ungaria sau Bulgaria, dar înaintea unor state ca Franţa sau Polonia, în ceea ce priveşte libertatea economică într-un top realizat de Heritage Foundation în parteneriat cu Wall Street Journal pentru 179 de ţări la nivel mondial.

799 afișări
Imaginea articolului TOP privind LIBERTATEA ECONOMICĂ: România se află în urma unor ţări precum Botswana şi Rwanda

TOP privind LIBERTATEA ECONOMICĂ: România se află în urma unor ţări precum Botswana şi Rwanda

Libertatea economică din România s-a înrăutăţit în ultimul an, însă ţara a urcat o poziţie, de pe 63 anul trecut pe 62 în acest an.

Scorul economic al României, calculat pe o scară de la 0 la 100, a scăzut faţă de anul trecut cu 0,3 puncte, la 64,4 puncte, reflectând un impact mai mare al corupţiei, deteriorarea managementului cheltuielilor statului şi îngreunarea derulării afacerilor.

România se situează pe locul 28 în rândul celor 43 de state europene analizate, iar scorul ţării este mai mare decât media mondială.

Indicatorul libertăţii economice este calculat în funcţie de zece criterii. Cinci dintre acestea s-au înrăutăţit în cazul României, două au avut o evoluţie pozitivă, iar trei au stagnat.

Libertatea faţă de corupţie, cheltuielile guvernamentale, libertatea de afaceri, libertatea monetară şi cea comercială au înregistrat o înrăutăţire a scorului, în timp ce libertatea fiscală şi cea privind piaţa muncii s-au îmbunătăţit. Economia României a stagnat la drepturile de proprietate, libertatea financiară şi libertatea de a investi.

România are scoruri peste media mondială la libertatea fiscală, cea de afaceri, monetară, a muncii, comercială, de investiţii şi financiară.

Cu cele 64,4 puncte, România se situează în categoria statelor cu libertate economică moderată, care include ţările de pe poziţia 29 până la locul 90, cu punctaje între 60 şi 69,9.

În aceeaşi categorie cu România se află şi Cehia (30), Botswana (33), Spania (36), Macedonia (43), Ungaria (49), Slovacia (51), Letonia (56), Albania (57), Rwanda (59), Bulgaria (61), Polonia (64), Franţa (67), Slovenia (69), Turcia (73), Croaţia (83), Ghana (84) şi Burkina Faso (85).

Pe prima poziţie se află Hong Kong, cu 89,9 puncte. Din prima categorie, cea a economiilor libere fac parte şi Singapore, Australia, Noua Zeelandă şi Elveţia.

Cel mai bine plasate state est-europene sunt Estonia (16) şi Lituania (23).

Pe ultimele locuri în lume la libertate economică se situează Libia (176), Cuba (177), Zimbabwe (178) şi Coreea de Nord (179).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici