TOPUL datoriilor guvernamentale din UE. Ce loc ocupă România

Datoria guvernamentală a României a scăzut cu 218 milioane de lei în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni şi a coborât la 248,3 miliarde de lei (38,5% din PIB), fiind a treia cea mai mică datorie publică raportată la PIB din Uniunea Europeană, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat.

3454 afișări
Imaginea articolului TOPUL datoriilor guvernamentale din UE. Ce loc ocupă România

România ocupă locul 3 în topul celor mai mici datorii guvernamentale din UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Faţă de trimestrul al doilea din anul trecut, datoria de stat a României a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, de la 38,8% din PIB.

Emisiunile de obligaţiuni şi certificate reprezentau 26,1% din PIB la finele lunii iunie, împrumuturile de stat 11,7% din PIB, iar numerarul şi depozitele 0,7% din PIB.

Datoria guvernamentală a statelor din UE a crescut cu aproximativ 217,5 miliarde euro în al doilea trimestru faţă de primele trei luni ale anului, la 11.930 miliarde euro, echivalentul a 87% din PIB. Împrumuturile interguvernamentale, pe fondul crizei financiare, reprezentau 1,8% din totalul datoriei de stat din UE.

Cele mai ridicate grade de îndatorare la finalul celui de-al doilea trimestru al acestui an au fost înregistrate în Italia (133,8% din PIB), Portugalia (129,4%) şi Irlanda (116,16%).

La polul opus, cele mai scăzute datorii raportate la PIB au fost consemnate de Estonia (10,5% din PIB), Luxemburg (23,1%) şi România (38,5%).

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o datorie publică de 2.154 miliarde euro (75,4% din PIB), în scădere de la 2.147 miliarde euro la finele primului trimestru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici