Toyota ar putea coborî pe locul 3 în topul constructorilor auto, după GM şi Volkswagen

Toyota ar putea coborî pe locul al treilea în topul celor mai mari constructori auto din lume, în urma General Motors (GM) şi Volkswagen, din cauza catastrofei naturale din martie şi a crizei nucleare, care au redus producţia de autovehicule din Japonia cu aproape două treimi doar luna trecută.

54 afișări
Imaginea articolului Toyota ar putea coborî pe locul 3 în topul constructorilor auto, după GM şi Volkswagen

Toyota ar putea coborî pe locul 3 în topul constructorilor auto, după GM şi Volkswagen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fabricile de autovehicule din Japonia sunt afectate pe de o parte de lipsa de piese auto şi, pe de altă parte, de dificultăţile cu care se confruntă fuznirorii de energie electrică.

Investitorii anticipează că rivalii companiilor japoneze vor beneficia de o deficienţă prelungită de producţie. Acţiunile producătorilor auto sud-coreeni, precum Hyundai sau Kia, au urcat luni la maxime record.

"Hyundai şi Kia vor fi cei mai mari beneficiari ai problemelor din industria auto japoneză. Hyundai se va concentra pe piaţa high-end, iar Kia are capacitatea de a creşte volumul. Este un amestec grozav prin care companiile japoneze pot fi prinse din urmă", comentează un analist coreean.

Honda, al treilea constructor auto din Japonia, a anunţat luni că producţia nu va reveni la normal până la sfârşitul anului, comentarii similare cu cele lansate vineri de Toyota.

Honda a raportat deja scăderea producţiei cu 62,9% în martie şi estimează o scădere de 50% din planul iniţial până la finele lunii iunie.

Producţia locală a Toyota a scăzut în martie cu 62,7%, iar Nissan a anunţat o cădere de 52,4%.

Toyota va pierde astfel mai mult ca sigur poziţia de lider al industriei auto globale în acest an, pentru prima dată din 2008, în favoarea General Motors, şi ar putea coborî chiar până pe locul al treilea, fiind depăşită şi de Volkswagen.

Toyota a vândut anul trecut 8,42 milioane de automobile, faţă de 8,39 milioane pentru General Motors. Constructorul japonez ar putea vinde în acest an doar 6,5 milioane de unităţi.

Volkswagen a anunţat anterior că vrea să devină cel mai mare constructor auto din lume şi estimează că va depăşi în acest an volumul record de 7,14 milioane de autovehicule înregistrat în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici