Traderul acuzat de păgubirea băncii UBS a efectuat operaţiuni neautorizate în valoare de 10 miliarde de dolari

Traderul Kweku Adoboli de la UBS, acuzat de o fraudă care a costat banca elveţiană două miliarde de dolari, a efectuat operaţiuni neautorizate în valoare de 10 miliarde de dolari, înainte de descoperirea pierderilor, potrivit publicaţiei britanice Sunday Times.

510 afișări
Imaginea articolului Traderul acuzat de păgubirea băncii UBS a efectuat operaţiuni neautorizate în valoare de 10 miliarde de dolari

Traderul acuzat de păgubirea băncii UBS a efectuat operaţiuni neautorizate în valoare de 10 miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Două surse din UBS au declarat că banca a descoperit vineri seara operaţiunile de 10 miliarde de dolari, de cinci ori mai mari decât pierderile, şi le-a lichidat.

Directorul general al UBS, Oswald Gruebe, a declarat duminică, publicaţiei elveţiene Der Sonntag, că nu se gândeşte să demisioneze în urma crizei provocate de trader.

În privinţa apelurilor pentru demisie din partea unor membri ai partidului social democrat, el a spus că cererile sunt pur politice şi că nu se gândeşte să demisioneze.

Gruebe a adăugat că decizia aparţine consiliului de administraţie al băncii.

El a spus că îşi asumă responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmplă în bancă, dar că nu se simte vinovat.

UBS a dezvăluit joi că a fost victima unei fraude a unui trader, care a provocat pierderi de două miliarde de dolari (1,5 miliarde euro).

Suspectul, Kweku Adoboli, care efectua la Londra operaţiuni cu produse financiare complexe, a fost arestat şi pus sub acuzare, vineri, pentru abuz de funcţie şi fraude în contabilitate.

Autorităţile de reglementare a pieţelor financiare din Elveţia şi Marea Britanie au anunţat vineri că vor face anchete independente în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici