Transferul conturilor bancare ar putea fi reglementat de CE

Băncile din UE au la dispoziţie câteva luni pentru a oferi soluţii credibile, care să permită clienţilor schimbarea conturilor bancare în ţara de origine, rapid şi fără costuri, sau Comisia Europeană (CE) va reglementa situaţia, a declarat, marţi, comisarul pentru Pieţe Interne.

20 afișări
Imaginea articolului Transferul conturilor bancare ar putea fi reglementat de CE

Comisarul pentru Pieţe Interne, Charlie McCreevy (Imagine: Mediafax/AFP)

Asociaţiile bancare întâmpină "dificultăţi serioase" în procesul de formulare a unui cod de conduită pentru schimbarea conturilor, a precizat comisarul Charlie McCreevy.

"Dacă nu sunt satisfăcut cu ceea ce vor face, va trebui să mă orientez către o soluţie legislativă. (...) Trebuie să luăm o decizie în această privinţă până la sfârşitul anului", a spus el.

În anumite state ale Uniunii băncile folosesc deja acest sistem, a explicat McCreevy.

Oficialii UE au formulat un proiect de regulament privind schimbul de conturi bancare care poate fi propus rapid spre aprobare.

Proiectul CE prevede posibilitatea clientului de a transfera contul la o altă bancă din acelaşi stat fără costuri şi cu birocraţie minimă, conform proiectului CE, obţinut de Reuters. Un cod formulat de bănci propune o perioadă mai lungă de transfer, posibilitatea introducerii unei taxe şi mai multă birocraţie.

Decizia finală asupra unei reglementări în domeniu va aparţine statelor membre şi Parlamentului European.

Comisarul pentru pieţe Interne a informat că va propune şi o serie de schimbări ale regulilor UE pentru sectorul financiar (piaţă estimată la 10 trilioane euro), principalele schimbări privind oferirea de informaţii clare pentru investitori, evitarea excesului de termeni tehnici pentru ca prevederile contractuale să fie înţelese de clienţi, informarea cu privire la comisioane, obligaţia de a nu induce în eroare clientul sau de a evita ambiguitatea privind responsabilitatea în faţa autorităţii pieţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici