Transgaz a accesat un grant de 179 de milioane de euro pentru realizarea gazoductul Bulgaria – România – Ungaria – Austria/ Guvernul României salută semnarea Acordului BRUA

Transgaz a accesat un grant în valoare de 179 de milioane de euro, parte a Mecanismului Conectarea Europei, destinat lucrărilor de pe teritoriul României la gazoductul Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), informează Ministerul Energiei.

1148 afișări
Imaginea articolului Transgaz a accesat un grant de 179 de milioane de euro pentru realizarea gazoductul Bulgaria – România – Ungaria – Austria/ Guvernul României salută semnarea Acordului BRUA

Transgaz a accesat un grant de 179 de milioane de euro pentru realizarea gazoductul Bulgaria – România – Ungaria – Austria/ Guvernul României salută semnarea Acordului BRUA (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Proiectul BRUA presupune construirea unui nou coridor de transport gazifer care va tranzita teritoriul României şi va atrage pe piaţa românească şi europeană noi resurse de gaze. Realizarea acestui proiect pe teritoriul României va dinamiza sectorul construcţiei de infrastructuri energetice, va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare, arată un comunicat al Ministerului Energiei. În perspectivă, noua infrastructură va fi conectată la posibilele noi surse de gaze din Marea Neagră.

Ministrul energiei Victor Grigorescu, a participat vineri, la Budapesta, la reuniunea Grupului pentru conectarea reţelelor de gaze naturale din Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC) şi a participat şi la semnarea documentelor grantului. În cadrul evenimentului, au fost analizate progresele realizate în implementarea şi altor proiecte europene prioritare şi s-au stabilit paşii de urmat pentru atingerea obiectivelor regionale ale Uniunii Energetice.

Ministrul a reconfirmat, alături de omologii din Grecia, Bulgaria şi Ungaria, susţinerea pentru constituirea Coridorului Vertical de gaze naturale, o iniţiativă ce vizează conectarea proiectelor din regiune în vederea creării unui coridor integrat de transport gaze naturale pe direcţia Nord-Sud. SNTGN Transgaz a agreat cu operatorii de transport din Ucraina, Bulgaria şi Grecia aprofundarea cooperării pentru asigurarea unui flux bidirecţional şi neîntrerupt de gaze naturale prin conducta Trans-Balcanică şi a semnat împreună cu operatorii din Grecia, Bulgaria şi Ungaria o declaraţie privind dezvoltarea viitoare a Coridorului Vertical, arată ministerul.

Guvernul României salută semnarea Acordului BRUA

Guvernul României salută semnarea de către SNTGN Transgaz SA şi Agenţia Europeană pentru Inovare şi Reţele/INEA a acordului privind alocarea grantului de 179 de milioane de euro în vederea realizării infrastructurii de pe teritoriul României a gazoductului Bulgaria –România –Ungaria –Austria (BRUA).

”Prin confirmarea acestei importante alocări financiare europene, România îşi consolidează poziţia pe harta strategică a viitoarei Uniuni Energetice a UE. Realizarea acestei infrastructuri va ridica nivelul de securitate energetică a României prin asigurarea, în perspectivă, a accesului la surse şi trasee diversificate pentru aprovizionarea cu gaze şi a interconectării la piaţa energetică regională şi europeană. De asemenea, realizarea acestei infrastructuri va deschide noi oportunităţi pentru implicarea furnizorilor de echipamente şi servicii energetice din România şi din restul Europei şi va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare pe teritoriul României. În perspectivă, noua infrastructură va fi conectată la posibilele noi surse de gaze din Marea Neagră”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului de la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, acordul semnat vineri este rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru poziţionarea cât mai avantajoasă a proiectelor energetice propuse de companii româneşti pe lista obiectivelor strategice prioritare ale Uniunii Europene, pentru a primi sprijin financiar.

”Secţiunea din România a coridorului de transport al gazelor BRUA a fost selectată în competiţia din cadrul formatului regional CESEC ca fiind o prioritate europeană, contribuind la procesul de integrare a pieţei, respectiv la încurajarea competitivităţii şi la consolidarea siguranţei în aprovizionare a UE. Guvernul României îşi exprimă susţinerea, în continuare, pentru eforturile şi demersurile ce privesc implementarea acestui important obiectiv energetic atât în plan intern, cât şi în relaţia cu Comisia Europeană şi cu alţi parteneri externi”, se mai arată în documentul Guvernului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici