Transgaz, printre companiile care au depus oferte pentru operatorul reţelei de gazoducte a Greciei

Transgaz şi firma franceză GRTgaz sunt pe lista scurtă a companiilor care au depus oferte pentru operatorul reţelei de gazoducte a Greciei, DESFA, pentru a achiziţiona o participaţie de 66%, a anunţat Agenţia pentru Privatizare a statului (TAIPED), potrivit Reuters.

369 afișări
Imaginea articolului Transgaz, printre companiile care au depus oferte pentru operatorul reţelei de gazoducte a Greciei

Transgaz, printre companiile care au depus oferte pentru operatorul reţelei de gazoducte a Greciei

Şase companii şi-au exprimat interesul de a achiziţiona o participaţie de 66% în operatorul reţelei de gazoducte din Grecia, DESFA.

Investitorii interesaţi sunt: operatorul reţelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz şi firma franceză GRTgaz, Macquarie Infrastructure and Real Assets, un consorţiu format din companiile Snam (Italia), Fluxys (Belgia), Gasunie (Olanda) şi Enagas (Spania), grupul spaniol Regasificadora del Noroeste, Integrated Utility Services şi Powerglobe LLC.

Investitorii de pe lista scurtă vor fi invitaţi să prezinte ofertele.

Grecia intenţionează să vândă active în valoare de două miliarde de dolari anul acesta şi de 3,5 miliarde de dolari, în 2018. De asemenea, intenţionează să se promoveze ca un hub de tranziţie pentru Asia şi Europa.

Grecia trebuie să finalizeze vânzarea DESFA până la sfârşitul anului, conform schemei de privatizare a pachetului de bailout.

Potrivit acordului, cea mai mare rafinărie din Grecia, Hellenic Petroleum, îşi vinde participaţia de 35% în DESFA, restul până la 66% fiind vândut de statul elen.

Încercarea anterioară de a vinde DESFA către compania SOCAR din Azarbaijan a eşuat, anul trecut, după ce Grecia a aprobat legislaţia pentru creşterea tarifelor gazelor DESFA, o creştere mai mică decât cea anticipată de SOCAR.

DESFA deţine şi operează reţeaua de gaze naturale din Grecia şi un terminal offshore de gaze naturale lichefiate în vestul capitalei greceşti. Compania transportă gaze de la graniţele Grecia-Bulgaria şi Grecia-Turcia către consumatorii greci printr-o conductă de 1.459 de kilometri.

Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 de milioane de euro şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor fixe a rămas la aproape 1,3 miliarde de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici