Transparenţa pieţei imobiliare din România a crescut în ultimii doi ani

Piaţa imobiliară din România a devenit mai transparentă în ultimii doi ani, ocupând locul 32, din 81 de pieţe, în urcare cu cinci poziţii faţă de 2008, într-un raport întocmit de compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.

77 afișări
Imaginea articolului Transparenţa pieţei imobiliare din România a crescut în ultimii doi ani

Jones Lang LaSalle: Transparenţa pieţei imobiliare din România a crescut în ultimii doi ani (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

România s-a menţinut astfel în categoria pieţelor semitransparente, cu 2,68 puncte, pe o scară de la 1 la 5, unde 1 reprezintă maximul de claritate, iar 5 cea mai opacă piaţă, potrivit Indicelui de Transparenţă Globală realizat de Jones Lang LaSalle. Cele 81 de pieţe sunt împărţite în cinci categorii, respectiv cu transparenţă ridicată, transparente, semitransparente, transaparenţă scăzută şi opace.

Dintre pieţele analizate, România a înregistrat a şasea îmbunătăţire ca amploare raportat la anul 2008, de 0,26 puncte, la fel ca Germania şi Irlanda. Evoluţii pozitive mai importante au fost înregistrate de Turcia (0,94 puncte), care a urcat 27 de poziţii, pe 36, urmată de Polonia, oraşele din categoria a doua de transparenţă din China, Portugalia, oraşele din categoria trei din China şi oraşele de nivel doi din India, se arată în raport. Oraşele din Rusia, China şi India sunt împărţite fiecare în trei categorii de transparenţă.

Australia este cea mai transparentă piaţă la nivel mondial în 2010, urmată de Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Suedia, Statele Unite, Irlanda, Franţa, Olanda, Germania, Belgia şi Danemarca. Aceste 12 state sunt singurele desemnate de specialiştii Jones Lang LaSalle ca având un grad ridicat de transparenţă. Doar trei pieţe au fost considerate opace în 2010, respectiv Siria (locul 79), Sudan (80) şi Algeria (81).

România este evaluată cu un nivel apropiat de transparenţă cu cel din Grecia (locul 29), Slovacia (locul 30), oraşele de primă categorie din Rusia(31), Taiwan (33), Chile (34), oraşele de rang doi din Rusia (35) şi Turcia (36).

Piaţa imobiliară românească se plasează pe poziţia a 24-a şi la nivel european, fiind inclusă tot în categoria semitransparentă. În Europa Centrală şi de Est, cea mai transparentă piaţă este Austria (locul 11), urmată de Polonia (16), Cehia (18), Ungaria (19), Grecia (21), Slovacia (22), Turcia (26), Bulgaria (27), Ucraina (29), Slovenia (30) şi Croaţia (31). Belarusul are cea mai opacă piaţa imobiliară din Europa, poziţia 33, în timp ce România este încadrată în clasament de oraşele de rang unu şi doi din Rusia, care ocupă locurile 23 şi 25.

Indicele Jones Lang LaSalle privind transparenţa este realizat la fiecare doi ani şi are ca scop sprijinirea investitorilor în domeniu, a companiilor care închiriază şi a retailerilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici