Transporturile ar putea împrumuta până la un miliard euro de la BEI

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii ar putea lua un împrumut de până la un miliard de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea unor proiecte de infrastructură, printre care şi centura Capitalei la nivel de autostradă.

19 afișări
Imaginea articolului Transporturile ar putea împrumuta până la un miliard euro de la BEI

Transporturile ar putea împrumuta până la un miliard euro de la BEI (Imagine: Mediafax Foto)

"BEI ne-a anunţat că a stabilit un acord de principiu, în board-ul său, că e gata să aloce un împrumut care să meargă spre un miliard de euro pentru proiecte de infrastructură rutieră. Încă nu a stabilit exact ce proiecte, dar se discută despre centura la nivel de autostradă a Bucureştiului, tronsoanele de autostradă Ploieşti-Comarnic şi Ploieşti-Buzău sau o porţiune de drum naţional de la Arad spre graniţa cu Ungaria", a declarat, vineri, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, după o întâlnire cu reprezentanţii BEI.

Totodată, BEI va acorda un credit de 450 milioane euro pentru a creşte viteza trenurilor de călători de la 120 kilometri pe oră la 160 kilometri pe oră, pentru tronsonul Curtici-Simeria.

"Aveam deja 300 milioane euro de la BEI şi ei au acceptat să mărească împrumutul până la 750 milioane euro, pentru a putea satisface dorinţele UE de a creşte viteza", a spus Berceanu.

În cadrul întâlnirii, cele două părţi au mai stabilit să mărească finanţarea de la 50 milioane la 170 milioane euro, din fonduri de coeziune, pentru tronsonul de autostradă Arad-Timişoara, astfel încât cofinanţarea asigurată de BEI pentru proiect să fie cheltuită pentru exproprierea terenurilor.

De asemenea, BEI a aprobat să aloce 500 milioane euro în acest an pentru proiecte aflate deja în derulare, din sumele care trebuia cheltuite în anii următori.

"Am discutat cu ei şi susţin această idee, mai urmează să fie aprobată de Comisia Europeană. Astfel, au aprobat să cheltuim o mai mare parte din bani pentru proiecte deja în derulare, pe care să îi utilizăm în aceşti ani", a spus Berceanu.

Potrivit ministrului, această măsură va duce la o creştere de 0,5% a deficitului bugetar.

"Va fi o creştere de 0,5% a deficitului, din care 0,2% se întorc la buget prin plata asigurărilor sociale, a TVA-ului şi a altor taxe şi impozite. Deci ar fi de fapt o creştere de 0,3%. O mărire foarte mică pentru un lucru corespunzător perioadei de criză. Toate statele au făcut investiţii în infrastructura de transport în perioadele de criză", a afirmat Berceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici