Tranzacţiile bursiere, oprite pentru o oră, reluate tot în scădere

Bursa şi-a acccentuat declinul la 9,15%, în primele zece minute de la reluarea tranzacţiilor, după ce operaţiunile au fost suspendate timp de o oră, întrucât majoritatea acţiunilor din componenţa indicelui BET au căzut cu peste 12%.

21 afișări
Imaginea articolului Tranzacţiile bursiere, oprite pentru o oră, reluate tot în scădere

Tranzacţiile bursiere, oprite pentru o oră, reluate tot în scădere (Imagine: Mediafax Foto)

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a decis să reia tranzacţiile la 14:40, după o oră de la sistarea operaţiunilor, potrivit informaţiilor transmise brokerilor de BVB.

Transferurile au fost suspendate la ora 13:41, după ce majoritatea acţiunilor au căzut cu aproape 15%.

La ora 14:25 au început să fie introduse ordine în sistem, în cadrul intervalului de predeschidere, iar preţurile potenţiale erau uşor peste cele de la momentul suspendării tranzacţionării.

Pieţele auxiliare Deal, Odd-lot şi XMBS se vor deschide tot la ora 14:40.

''Măsura a fost luată în condiţiile în care cele mai multe dintre acţiunile admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată organizată şi administrată de către BVB erau cotate la acel moment pentru valori situate cu mai mult de 12% sub preţurile de referinţă stabilite în şedinţa de tranzacţionare anterioară'', se arată într-un comunicat al BVB.

La momentul opririi temporare a tranzacţiilor, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 8,49% sub nivelul de joi. Declinul indicelui a fost frânat de titlurile Banca Transilvania, care sunt suspendate de la tranzacţionare pentru consolidarea valorii nominale. Acţiunile băncii au cea mai mare pondere în calculul indicelui, de 28,95%, iar întrucât nu se fac tranzacţii acţiunile nu au nicio variaţie în BET.

Indicele general al Bursei, BET-C, era în scădere cu 8,78%, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) se prăbuşeau cu 12,23%.

De asemenea, media cotaţiilor celor mai lichide 25 de acţiuni era cu 8,75% sub valoarea de joi, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic erau în picaj cu 12,92%.

Tranzacţiile însumau 19,3 milioane lei (5,3 milioane euro), rulajul fiind cu 60% peste lichiditatea din periaoda similară a şedinţei de joi, de 12 milioane lei (3,4 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici