Tranzacţiile imobiliare comerciale din Europa scad la minimul ultimilor 11 ani

  • În primul trimestru al anului, tranzacţiile imobiliare comerciale europene au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, potrivit datelor MSCI
  • Creşterea ratelor dobânzilor, turbulenţele bancare şi temerile legate de recesiune au făcut ca investitorii să fie mai prudenţi.
11984 afișări
Imaginea articolului Tranzacţiile imobiliare comerciale din Europa scad la minimul ultimilor 11 ani

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

În primul trimestru al anului 2023 au avut loc tranzacţii în valoare de 36,5 miliarde de euro, cu 62% mai puţin decât anul trecut, deoarece creşterea bruscă a ratelor dobânzilor a făcut ca vânzătorii şi cumpărătorii să se lupte pentru a se pune de acord asupra preţului real al proprietăţilor, notează Financial Times.

Scăderea valorii proprietăţilor comerciale şi neliniştea din sectorul bancar după prăbuşirea Credit Suisse au alimentat îngrijorarea că investitorii sau creditorii imobiliari suprasolicitaţi ar putea fi următoarea sursă de dificultăţi financiare majore.

"Deşi există îngrijorări evidente cu privire la disponibilitatea finanţării imobiliare în urma turbulenţelor bancare din martie, încă nu am văzut o creştere generalizată a vânzărilor în dificultate", a declarat Tom Leahy, şeful departamentului de cercetare pentru active imobiliare Emea la MSCI.

"Merită să ne amintim că, după criza financiară globală, au trecut mai mulţi ani până când am văzut volume semnificative de vânzări în condiţii dificile", a adăugat el.

Investiţiile străine în imobiliarele europene au încetinit brusc, ajungând la cel mai scăzut nivel din 2011, în ciuda faptului că o serie de investitori asiatici au profitat de lira slabă pentru a se năpusti asupra tranzacţiilor de birouri din Londra.

Numărul tranzacţiilor de birouri a atins cel mai mic nivel înregistrat până în 2007. Creşterea numărului de locuri de muncă hibride în timpul pandemiei Covid-19 a contribuit la problemele cu care se confruntă proprietarii de birouri.

Parisul a contrazis tendinţa, cu un volum de tranzacţii stabil, devansând Londra ca principală destinaţie pentru investiţii, în condiţiile în care volumul tranzacţiilor din capitala britanică a scăzut cu 58%. Cu toate acestea, MSCI a declarat că piaţa franceză de birouri a fost stimulată de un număr mic de tranzacţii mari, inclusiv de grupul de lux Kering care a cumpărat două clădiri din Paris pentru o sumă totală de 1,5 miliarde de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici