Turoperatorii străini, nemulţumiţi de reducerea programului la Bran

O parte din turoperatorii străini vor să scoată România din cataloagele lor şi să-i facă antireclamă, nemulţumiţi de faptul că programul de vizitare a Castelului Bran a fost redus, iar mobilierul este mutat în clădirea Vămii Bran, se arată într-un comunicat al ANAT.

26 afișări
Imaginea articolului Turoperatorii străini, nemulţumiţi de reducerea programului la Bran

Turoperatorii străini, nemulţumiţi de reducerea programului la Bran (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) spun că au primit prosteste din partea unor turoperatori străini care, nemulţumiţi de reducerea programului de vizitare a castelului, vor să scoată România din cataloagele lor.

De la sfârşitul lunii februarie, în programul de vizitare a castelului au fost introduse două zile de pauză, luni şi marţi, iar în restul săptămânii programul a fost micşorat la 4-5 ore.

"În plus, în prezent mobilierul este mutat în clădirea Vămii Bran, în castel rămânând doar pereţii dezgoliţi", se precizează în comunicat.

Potrivit ANAT, este necesară o intervenţie urgentă a Ministerului Turismului pentru o "campanie de salvare" a Castelului Bran.

"Dorim să lansăm un semnal de alarmă către Ministerul Turismului pentru o şansă de răscumpărare a castelului. Se vehiculează diferite sume în acest sens, 20-30-40 milioane dolari sau euro. Cert este că muzeul trebuie să se păstreze cu exponatele sale, cu castelul, dar şi cu specificul etnografic", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele ANAT, Mircea Vladu.

El a adăugat că o situaţie asemănătoare poate avea loc anul viitor, atunci când va fi retrocedat şi Castelul Peleş.

Castelul Bran va intra, în luna mai, în administrarea lui Dominic de Habsburg, căruia i-a fost retrocedat în urmă cu trei ani. Până în prezent, statul român a plătit chirie pentru păstrarea colecţiilor sale în Castelul Bran, însă obiectele respective vor fi mutate la Vama medievală, domeniu situat în apropierea castelului.

Transferarea colecţiilor a început deja, obiectele respective urmând să poată fi vizitate în curând la Vama medievală, a declarat săptămâna trecută ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

Şi domeniul Vama medievală a fost restituit familiei de Habsburg, însă statul român va păstra acest spaţiu până în 2012.

Castelul Bran a fost retrocedat, pe 18 mai 2006, lui Dominic de Habsburg şi până pe 18 mai 2009 va păstra destinaţia de muzeu, fiind în administrarea statului român, prin intermediului Ministerului Culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici