Turtoi, MADR: Până în septembrie trebuie să convingem CE să prelungească perioada pe PNDR cu 6 luni

Ministerul Agriculturii mai are timp până în septembrie să convingă Comisia Europeană pentru prelungirea cu şase luni a perioadei de rambursare a plăţilor pentru proiectele de dezvoltare rurală din cadrul PNDR 2007-2013, solicitare respinsă de CE, afirmă secretarul de stat George Turtoi.

583 afișări
Imaginea articolului Turtoi, MADR: Până în septembrie trebuie să convingem CE să prelungească perioada pe PNDR cu 6 luni

Turtoi, MADR: Până în septembrie trebuie să convingem CE să prelungească perioada pe PNDR cu 6 luni (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"Am solicitat la Comisia Europeană o prelungire cu şase luni pentru a ajunge l00% (absorbţia fondurilor - n.r.). Nu numai noi am cerut acest lucru, ci 17 state au solicitat această modificare. Ni se pare foarte ciudat că a fost respinsă de Comisie această solicitare. Dar în continuare purtăm tratative cu ei, pentru că până în septembrie, dacă se reuşeşte să fie convinsă Comisia Europeană, totuşi se poate modifica legislaţia, se poate prelungi partea de plată cu şase luni", a declarat luni Turtoi la o conferinţă pe tema fondurilor europene.

Ministerul a anunţat săptămâna trecută că România nu a obţinut prelungirea termenului de rambursare a plăţilor pentru proiectele din cadrul PNDR, deşi solicitatea a fost susţinută de 16 state în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit, la Luxemburg.

Motivaţia comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a fost că procedura legislativă nu permite CE să modifice actele juridice europene, pentru aceasta fiind nevoie de aprobarea Consiliului şi Parlamentului European.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma recent că România ar putea salva de la dezangajare circa 400 milioane euro dacă se va obţine o prelungire cu 6 luni a termenului de rambursare a plăţilor, având în vedere că au fost reziliate o serie de proiecte importante, întrucât beneficiarii nu au avut capacitate de cofinanţare.

"Pe toate măsurile de finanţare am negociat deja cu CE şi am prins pe tranziţie toate sumele necesare pentru a continua proiectele cu plată din programul viitor. Deci niciun beneficiar nu va da banii înapoi, nu va trebui să-şi termine proiectul pe banii lui, ci am reuşit să creăm un capitol separat în care am prins finanţări pentru toate măsurile pe care le avem în derulare şi să nu existe blocaje", a afirmat Turtoi.

El a arătat că absorbţia fondurilor pe proiectele PNDR a ajuns la 85%, cu plăţi către beneficiari de 7,53 miliarde euro. Pe segmentul fondurilor europene pentru garantare în agricultură, absorbţia se ridică la 97%, cu plăţi efectuate în cuantum de 7,58 miliarde euro.

"Sperăm să reuşim să depăşim absorbţia de 90%, să ne îndreptpm la 100%, dacă se aprobă prelungirea termenului", a mai spus secretarul de stat din Agricultură.

Turtoi a recunoscut că au existat trei probleme în principal în ceea ce priveşte proiectele PNDR. Astfel, în 99% din cazurile de proiecte anulate cauza a fost lipsa cofinanţării din partea beneficiarilor privaţi. Totodată, partea de achiziţii private şi publice a creat probleme la implementare, însă au fost reglate.

Proiectele de investiţii cu fonduri europene pentru agricultură din exerciţiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate până la finele anului, după regula n+2.

Valoarea totală a PNDR pentru acest exerciţiu a fost de 9,32 miliarde euro, din care 6,14 miliarde euro alocaţi pentru proiecte de investiţii prin 12 măsuri şi trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde euro pentru plăţi directe prin patru măsuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici