- Home
- Economic
- BRUXELLES, (14.05.2014, 21:12)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina recurge la arbitraj în disputa cu Rusia privind preţul gazelor
Ucraina va cere la un tribunal din Stockholm lansarea unei proceduri de arbitraj pe parcursul căreia Rusia să continue furnizarea de gaze, în condiţiile în care Gazprom a avertizat că va sista livrările dacă nu va primi în avans 1,7 milioane dolari pentru gazele aferente lunii iunie.
253 afișări

Ucraina recurge la arbitraj în disputa cu Rusia privind preţul gazelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Discuţiile dintre Moscova şi Kiev pe tema preţului gazelor sunt blocate şi pot fi rezolvate doar printr-o procedură de arbitraj care ar putea începe după 28 mai", a declarat ministrul ucrainean de Finanţe Oleksandr Şlapak într-un interviu acordat la Bruxelles, transmite Bloomberg.
Gazprom a trimis marţi Ucrainei o factură de 1,7 miliarde de dolari pentru gazele pe care ar urma să le importe luna viitoare, avertizând că va opri livrările dacă nu va primi banii până pe 2 iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Greșeala imensă pe care o facem atunci când avem probleme cu somnul
-
Medicamentele imunologice vor fi incluse în lista medicamentelor compensate
-
HOROSCOP 1 februarie – Obstacole la mijloc de săptămână. Schimbări de macaz pentru patru zodii
-
Cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană. Pe ce loc este Rusia - raport mondial Transparency International

"Vom insista că ambele părţi trebuie să îşi respecte obligaţiile cu bună credinţă, ca măsură preventivă. Vom livra gaze Europei aşa cum este prevăzut în contractul de tranzit. Vă rugăm să nu întrerupeţi livrările de gaze către Ucraina şi nu încălcaţi contractul. Aşa vom cere curţii de arbitraj să abordeze problema", a spus Şlapak.
Ucraina depinde de Rusia pentru jumătate din consumul de gaze, în timp ce circa 15% din necesarul de gaze al Europei tranzitează această ţară. În aceste condiţii, blocarea gazelor ruseşti destinate Ucrainei poate afecta şi livrările către Uniunea Europeană.
"Situaţia negocierilor a ajuns într-un punct mort", a spus Şlapak. El a respins preţul cerut de Rusia în aprilie, afirmând că majorarea este motivată politică.
Ministrul a explicat că arbitrajul este necesar întrucât guvernul de la Kiev refuză să plătească în avans preţul majorat, în timp ce Rusia afirmă că nu va discuta un preţ mai mic al gazelor înainte de achitarea datoriilor.
Un purtător de cuvânt al Gazprom a declarat marţi că factura pentru luna iunie se bazează pe livrări medii de 114 milioane de metri cubi pe zi, la un preţ de 485 dolari pentru o mie de metri cubi, valabil pentru trimestrul al doilea.
Guvernul de la Kiev vrea revenirea la preţul din primul trimestru, de 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi.
Ucraina va plăti datoria pentru gazele primite în termen de 10 zile, dacă va fi semnat un nou acord, la preţul valabil în primul trimestru, a declarat premierul Arseni Iaţeniuk.
Gazprom susţine că Ucraina îi datorează 3,51 miliarde de dolari pentru gazele primite în 2013 şi în perioada ianuarie-aprilie a acestui an.
Compania ucraineană NAK Naftogaz nu recunoaşte întreaga datorie, ci doar 2,2 miliarde de dolari pentru gazele primite până la sfârşitul lunii martie, înainte de majorarea preţului.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




PROSPORT.RO

CANCAN.RO



ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
-
ieri, 22:45
Ţările baltice şi Polonia se opun participării sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice