Ucraina şi-a achitat factura pentru gazul rusesc

Ucraina şi-a achitat factura în valoare de 605 milioane de dolari pentru gazul rusesc, anunţă premierul Iulia Timoşenko.

23 afișări
Imaginea articolului Ucraina şi-a achitat factura pentru gazul rusesc

Ucraina şi-a achitat factura pentru gazul rusesc (Imagine: Mediafax Foto)

"Astăzi, Guvernul a plătit 605 milioane de dolari pentru gazul de origine rusă" stocat în rezervoarele subterane, a precizat Timoşenko.

Ucraina trebuie să acumuleze stocuri de gaze în cursul verii, în aşteptarea sezonului de iarnă. Stocurile ar permite asigurarea trazitului de gaze ruseşti destinate Uniunii Europene.

Vinerea trecută, instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană au ajuns la un acord cu Ucraina pentru a ajuta această ţară să achite facturile la gazul rusesc şi pentru acumularea de stocuri, permiţând evitarea unei noi crize a gazelor.

Acordul va permite o finanţare de aproximativ 800 de milioane de dolari (570 de milioane de euro) de către Banca Mondială şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, în octombrie 2009, a explicat un purtător de cuvânt al CE.

La rândul său, FMI a deblocat 3,3 miliarde de dolari, a treia tranşă dintr-o linie de creditare de 16,4 miliarde de dolari acordată Ucrainei pe doi ani. O parte din aceste fonduri vor fi utilizate pentru ajutarea Ucrainei să cumpere gaze pentru acumularea de stocuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici