UE ar fi trebuit să intervină mai devreme pentru ajutarea Greciei

Uniunea Europeană (UE) ar fi trebuit să intervină mai devreme pentru sprijinirea Greciei printr-un pachet de finanţare, a declarat Nout Wellink, unul dintre membrii consiliului Băncii Centrale Europene (BCE).

12 afișări
Imaginea articolului UE ar fi trebuit să intervină mai devreme pentru ajutarea Greciei

UE ar fi trebuit să intervină mai devreme pentru ajutarea Greciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Wellink, totodată guvernator al băncii centrale olandeze, consideră că este prea devreme pentru a se discuta depre o eventuală extindere a programului masiv stabilit de Uniune pentru ajutarea statelor care nu pot face faţă singure problemelor legate de creşterea datoriilor.

"Îmi pare un pic prea devreme pentru a vorbi despre extindere", a afirmat el.

Incertitudinile de pe pieţele financiare au ca rezultat apelarea tot mai frecventă la facilităţile de depozit ale BCE, însă estimările privind inflaţia în zona euro sunt mult mai bine ancorate decât în SUA, a adăugat Wellink.

UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au stabilit la începutul lunii mai un mecanism de ajutor financiar de 110 miliarde de euro pentru Grecia, acordarea fondurilor fiind condiţionată de implementarea unor măsuri de austeritate.

Totodată, miniştrii de Finanţe din zona euro au pus la punct la începutul acestei săptămâni un program de sprijin financiar pentru uniunea monetară, care presupune fonduri de 440 de miliarde de euro aduse de statele zonei euro, de 250 de miliarde de euro din partea FMI şi o contribuţie de 60 de miliarde de euro din partea UE. Mecanismul va rămâne activat timp de trei ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici