UE introduce noi reguli privind piaţa cripto: licenţă şi garanţii pentru clienţi

Companiile de criptomonede vor avea nevoie de o licenţă şi de garanţii pentru clienţi pentru a emite şi a vinde active digitale în Uniunea Europeană, în conformitate cu noile norme revoluţionare convenite de blocul comunitar pentru a domoli o piaţă volatilă de tip "Vestul Sălbatic", scrie Reuters.

2448 afișări
Imaginea articolului UE introduce noi reguli privind piaţa cripto: licenţă şi garanţii pentru clienţi

UE introduce noi reguli privind piaţa cripto: licenţă şi garanţii pentru clienţi

La nivel mondial, activele criptografice sunt în mare parte nereglementate, operatorii naţionali din UE fiind obligaţi doar să acţioneze pentru combaterea spălării banilor.

Reprezentanţii Parlamentului European şi ai statelor UE au ajuns la un acord cu privire la legea privind pieţele de criptoactive.

"Astăzi am pus ordine în Vestul Sălbatic al criptoactivelor şi am stabilit reguli clare pentru o piaţă armonizată", a declarat Stefan Berger, un deputat german de centru-dreapta care a condus negocierile.

"Recenta scădere a valorii monedelor digitale ne arată cât de riscante şi speculative sunt acestea şi că este fundamental să acţionăm", a spus Berger.

Pieţele de cripto-monede s-au prăbuşit în acest an, investitorii fiind îngrijoraţi de creşterea ratelor dobânzilor, ceea ce a dus la prăbuşirea terraUSD şi la îngheţarea retragerilor şi transferurilor de către principalele firme de cripto-monede Celsius Network şi Voyager Digital.

Bitcoin s-a prăbuşit cu aproximativ 70% de la recordul de 69.000 de dolari din noiembrie, trăgând în jos întreaga piaţă.

Acest regulament istoric confirmă rolul UE ca organism de stabilire a standardelor pentru activele digitale, au declarat statele UE.

"Furnizorii de servicii de criptomonede vor trebui să respecte cerinţe stricte pentru a proteja portofelele consumatorilor şi vor trebui să devină responsabili în cazul în care pierd criptomonedele investitorilor", au adăugat acestea.

Pentru a deveni lege, propunerea va avea nevoie de aprobarea oficială a Parlamentului European şi a statelor UE, urmată de o perioadă de punere în aplicare.

Ea oferă emitenţilor de criptoactive şi furnizorilor de servicii conexe un "paşaport" pentru a servi clienţii din întreaga UE de la o singură bază.

Deţinătorilor de stablecoins - un tip de cripto-monede concepute pentru a-şi menţine o valoare constantă - li se va oferi o creanţă în orice moment şi în mod gratuit de către emitent, toate fiind supravegheate de către organismului bancar al blocului.

Robert Kopitsch, secretarul general al grupului de lobby Blockchain for Europe, care include principalele burse Binance şi Crypto.com, a declarat că normele sunt "un sac mixt", adăugând că grupul se teme "că stablecoins nu vor avea practic nicio modalitate de a fi profitabile".

Cu toate acestea, Coinbase Global Inc , o importantă bursă de cripto-monede la nivel mondial, a declarat pe blog că noul cadru este "interesant", oferind certitudine de reglementare pe piaţă şi ridicând standardele industriei.

"Un set unic armonizat de norme pentru întreaga UE ne va permite să investim, să accelerăm şi să ne extindem eforturile de creştere în întregul bloc."

Multe state se opun de mult timp includerii în piaţă a tokenurilor nefungibile (NFT), active digitale reprezentând obiecte, de la artă la videoclipuri. Dar, sub presiunea legislatorilor UE, compromisul de joi prevede că NFT-urile vor fi excluse "cu excepţia cazului în care se încadrează în categoriile de cripto-active existente".

În termen de 18 luni, Bruxelles va evalua dacă sunt necesare norme speciale pentru NFT-uri.

Autorităţile naţionale de reglementare vor fi responsabile de acordarea de licenţe pentru firmele de cripto-monede, dar vor trebui să informeze ESMA, autoritatea de supraveghere a valorilor mobiliare din UE, cu privire la operatorii mari.

ESMA va elabora standarde pentru ca firmele de criptomonede să transmită informaţii privind amprenta lor asupra mediului şi a climei.

Statele Unite şi Marea Britanie, două mari centre cripto, nu au aprobat încă norme similare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici