Un comisar european avertizează că UE trebuie să împiedice ca activele sensibile "să ajungă în mâini greşite"

Uniunea Europeană trebuie să găsească modalităţi de a preveni ca cele mai sensibile tehnologii, companii şi active ale sale "să ajungă în mâini greşite", a declarat un oficial de rang înalt, în timp ce Bruxellesul ar urma să prezinte măsuri de consolidare a securităţii sale economice.

13928 afișări
Imaginea articolului Un comisar european avertizează că UE trebuie să împiedice ca activele sensibile "să ajungă în mâini greşite"

Propunerile sunt concepute pentru a ajuta blocul comunitar să rămână competitiv în industrii de bază, cum ar fi software-ul, cipurile şi avioanele, şi pentru a reduce potenţialul ca puterile rivale, inclusiv China, să controleze infrastructura vitală într-o perioadă de instabilitate globală.

"Ne confruntăm cu un peisaj geopolitic mult mai conflictual decât în urmă cu câţiva ani sau decenii şi trebuie să vedem în mod corespunzător cum ne asigurăm şi noi interesele de securitate naţională", a declarat Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru comerţ, pentru Financial Times în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Acţiunile propuse vor fi "ţintite ... şi proporţionale", a insistat el, astfel încât "toată această dezbatere privind securitatea economică să nu devină un pretext pentru protecţionism".

Deciziile privind investiţiile şi controlul exporturilor sunt în mâinile statelor membre. Dar, având în vedere tensiunile comerciale în creştere între SUA şi China, împreună cu decizia Rusiei de a invada Ucraina, care pune presiune asupra economiilor din UE, oficialii de la Bruxelles consideră că trebuie să lucreze din ce în ce mai mult ca un bloc.

"Cu siguranţă suntem mai puternici dacă acţionăm împreună", a declarat Dombrovskis. "Atunci avem greutatea economică necesară pentru a fi un jucător important pe scena mondială, în timp ce pentru statele membre individuale este adesea mult mai dificil".

Pachetul privind securitatea economică europeană, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, va include îmbunătăţiri legislative ale regimului UE de verificare a investiţiilor din afara blocului comunitar. De asemenea, va prezenta idei privind examinarea investiţiilor care ies din UE, precum şi propuneri de adăugare a unei "dimensiuni europene" la controalele privind exporturile de tehnologie sensibilă.

Săptămâna aceasta, Parlamentul European a votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea unei verificări obligatorii a investiţiilor chinezeşti în "activele critice europene, cum ar fi porturile şi reţelele de transport". Rezoluţia nu are niciun efect juridic, dar sporeşte presiunea asupra Comisiei pentru a acţiona.

"UE trebuie să îmbunătăţească urgent modul în care îşi protejează interesele economice vitale în mod coordonat, dar statele membre vor rămâne foarte atente ca Comisia să nu-şi depăşească competenţele", a declarat un diplomat UE cu referire la pachetul de securitate economică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici