Un grup de investitori francezi va chema Rusia în justiţie pentru datorii de acum 100 de ani

Un grup al deţinătorilor francezi de "obligaţiuni ţariste" a anunţat marţi că va chema Rusia în justiţie pentru a recupera datorii create de Moscova înainte de Revoluţia Bolşevică din 1917, constituite în titluri de stat evaluate la până la 100 miliarde de euro, transmite Bloomberg.

21 afișări
Imaginea articolului Un grup de investitori francezi va chema Rusia în justiţie pentru datorii de acum 100 de ani

Ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, alături de familia imperială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grupul este denumit Asociaţia Federativă Internaţională a Deţinătorilor de Obligaţiuni Ruseşti şi vrea inclusiv instituirea de sechestru asiguratoriu pe clădirea Meteo France din Paris, aflată în apropierea Turnului Eiffel, care a fost vândută recent de guvernul francez către Rusia pentru o contravaloare clasificată.

"Statul rus are datorii mari către francezi, care nu expiră odată cu trecerea timpului, chiar dacă unele dintre aceste datorii au fost create acum peste 100 de ani", a declarat directorul grupului de investitori, Eric Sanitas, într-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

Franţa a fost o piaţă cheie pentru titlurile de stat emise de Rusia înainte de Revoluţia Bolşevică. Deţinătorii aşa-numitelor "obligaţiuni ţariste" au făcut eforturi insistente pentru a-şi recupera banii după un acord încheiat în 1996 între Paris şi Moscova, prin care cele două guverne au convenit plata a 400 milioane de dolari de către partea rusă pentru a acoperi datoriile create înainte de anul 1945.

Unii investitori au acceptat să încaseze circa 50 de euro pe obligaţiune în urma acestui acord, însă mulţi au refuzat înţelegerea şi susţin că titlurile ar trebui valorificate la până la 10.000 de euro pe unitate.

Grupul care reprezintă deţinătorii de obligaţiuni ţariste a subliniat că Rusia este "o ţară solventă, cu rezerve mari de petrol şi de valută".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici