Un sfert din români vor să cumpere o locuinţă, doar 7,5% dintre ei îşi permit

Aproape un sfert dintre români intenţionează să cumpere o proprietate imobiliară în următorii zece ani, dar în prezent doar 7,5%, dintre aceştia, adică puţin peste 400.000 de persoane, au şi potenţialul de finanţare necesar, pe baza venitului declarat, se arată într-un studiu al UniCredit Ţiriac Bank.

31 afișări
Imaginea articolului Un sfert din români vor să cumpere o locuinţă, doar 7,5% dintre ei îşi permit

Un sfert din români vor să cumpere o locuinţă, doar 7,5% dintre ei îşi permit(Imagine: Mediafax Foto)

"Numărul mare de cumpărători potenţiali, respectiv 50%, este reprezentat de persoane tinere, sub 29 de ani, cu venituri mici, dar cu perspectivă de creştere", se precizează în studiu.

Studiul a fost realizat pe 1.000 de persoane, cu vârsta de peste 15 ani, care locuiesc în marile oraşe.

Potrivit calculelor băncii, bazate pe datele Institutului Naţional de Statistică privind nivelul veniturilor lunare, 10% din populaţie îşi permite să cumpere o locuinţă, din surse proprii sau credit, au precizat reprezentanţii UniCredit, la prezentarea studiului.

Principalul scop al achiziţiei unei locuinţe este uzul personal, în timp ce alte opţiuni, dar cu ponderi foarte mici, sunt închirierea, pentru copii, pentru investiţie şi pentru a avea o a doua locuinţă.

Achiziţia unei a doua locuinţe şi cumpărarea unei case ca formă de investiţie sunt luate în calcul mai ales de persoanele în vârstă şi cu venituri mari.

Potrivit studiului UniCredit, piaţa imobiliară rezidenţială din România se adresează în prezent populaţiei cu venituri superioare, în condiţiile în care suprafaţa utilă medie depăşeşte 100 de metri pătraţi la apartamentele noi. În Bucureşti, de exemplu, media preţului locuinţelor noi este de 2.475 euro pe metru pătrat, iar al celui vechi este de 2.177 euro.

"Preţurile apartamentelor au crescut de 4-5 ori faţă de nivelul din 2000, cu un ritm superior al creşterii veniturilor. Oferta este încă scăzută, mult sub nivelul din Uniunea Europeană, de 7 unităţi la 1.000 de locuitori, dar în continuă creştere. Creşterea numărului locuinţelor finalizate este de aşteptat (...). Proiectele existente doar în Bucureşti ar putea aduce 35.000 de unităţi noi, în următorii 7-10 ani", se precizează în studiu.

Numărul persoanelor care îşi permit să achiziţioneze o locuinţă ar putea să fie însă afectat în perioada următoare, având în vedere creşterea costului de finanţare care va tempera cererea.

"Majorarea costurilor de refinanţare ale băncilor combinată cu creşterea nevoii de finanţare externă şi deprecierea monedei naţionale pot conduce la un risc mai ridicat şi la o deteriorare gradată a capacităţii de finanţare a populaţiei", a declarat economistul şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal.

Pe de altă parte, analiştii UniCredit apreciază că ritmul de creştere economică şi a veniturilor vor alimenta îndatorarea populaţiei.

"Ritmul de creştere a creditelor ipotecare se va mai pondera, dar cu toate acestea împrumuturile pentru achiziţia de case vor reprezenta circa 5,2% din PIB în 2010, în condiţiile în care previziunile pentru acest an indică un nivel de 4,3% din PIB, iar în 2007 ponderea a fost de 3,7%", a precizat Pal.

La realizarea studiului, banca a utilizat date din sondaj, precum şi de la Banca Naţională a României, divizii ale grupului UniCredit şi presa locală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici