Ungaria vrea să înfiinţeze un furnizor unic pentru tutungerii şi să crească acciza

Ministerul Dezvoltării Naţionale din Ungaria a înaintat un proiect de lege Parlamentului, care prevede înfiinţarea fie a unei companii de stat, fie a unui concesionar al statului care să fie unicul furnizor al tutungeriilor din ţară, propunerea incluzând şi majorarea accizei la produsele din tutun.

245 afișări
Imaginea articolului Ungaria vrea să înfiinţeze un furnizor unic pentru tutungerii şi să crească acciza

Ungaria vrea să înfiinţeze un furnizor unic pentru tutungerii şi să crească acciza (Imagine: Andrei Pungovchi/Mediafax Foto)

Ministrul Dezvoltării, Miklos Sesztak, a explicat că este necesară crearea unui intermediar între engrosişti şi retaileri, întrucât guvernul a constatat că pe piaţa tutunului au apărut evoluţii dăunătoare, din cauza comportamentului engrosiştilor, relatează Porfolio.hu.

Companiile din industria ungară a tutunului sunt vizate în ultima perioadă de o serie de măsuri pregătite de guvern.

În luna noiembrie, Kristof Szatmary, parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz, a depus un proiect de lege privind o contribuţie pentru sănătate a companiilor de tutun. Noua lege ar crea o nouă taxă specială care să fie plătită de producătorii de tutun şi comercianţii engros.

Proiectul depus în Parlament de ministrul Dezvoltării ar schimba fundamental sistemul de aprovizionare a retailerilor de tutun.

În centrul proiectului se află prevederea ca o companie intermediară să fie creată între engrosişti şi retaileri, astfel încât toate tutungeriile să cumpere de la această companie unică.

Reprezentanţii producătorilor de tutun au organizat o conferinţă de presă, luni după-amiază, la care Lorant Dezso, preşedintele Asociaţiei Investitorilor în Industria Tutunului din Ungaria, a spus că guvernul nu s-a consultat cu reprezentanţii acestui sector în privinţa centralizării vânzărilor engros şi nici a contribuţiei pentru sănătate.

Măsurile anunţate de autorităţi au şocat reprezentanţii din industria tutunului, care îşi analizează opţiunile.

Ferenc Nemeth, director pentru relaţiile corporatiste la Philip Morris Hungary, a spus că măsurile preconizate ar afecta serios compania şi vor influenţa dezvoltarea sa viitoare şi capacitatea de a face angajări.

Pe de altă parte, companiile au anunţat, împreună cu autoritatea fiscală NAV, că au început o campanie naţională împotriva comerţului ilegal cu tutun.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetări GfK, comerţul ilegal cu ţigări din Ungaria reprezenta 5,8% din total în 2012, în 2013 ponderea a urcat la 11,8% şi în acest an la 12,1%.

În aceste condiţii, noua taxă ar provoca majorări de preţuri care ar amplifica vânzările pe piaţa neagră.

Potrivit proiectului de lege al Ministerului Dezvoltării, comercianţii engros de produse din tutun vor putea, în viitor, să livreze marfa numai companiei intermediare. În mod similar, retailerii vor putea cumpăra produse din tutun doar de la această companie, care va coordona activitatea de aprovizionare.

Accizele pentru tutun vor creşte în două etape, pe 1 aprilie 2015 şi iulie 2015. În cazul ţigărilor, acciza va urca de la 12.500 de forinţi (40,9 euro) pentru 1.000 de ţigări la 15.700 de forinţi (51,38 euro) şi va reprezenta 25% din preţul de retail, în scădere de la 31%, dar nu mai puţin de 28.000 de forinţi, în loc de 24.920 de forinţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici