UniCredit: Valoarea creditelor neperformante va atinge maximul în al doilea semestru

Valoarea creditelor neperformante va atinge maximul în al doilea semestru din acest an, dar va creşte mai puţin decât în 2010, iar gradul de recuperare a creanţelor se va îmbunătăţi, consideră directorul general al UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu.

33 afișări
Imaginea articolului UniCredit: Valoarea creditelor neperformante va atinge maximul în al doilea semestru

UniCredit: Valoarea creditelor neperformante va atinge maximul în al doilea semestru (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Creditele neperformante vor continua să crească în tot cursul acestui an pentru că, presupunând că economia va reveni pe teritoriu pozitiv în a doua jumătate a anului, va exista o întârziere de circa şase luni până când creditele neperformante vor începe să scadă. Anticipez că valoarea creditelor neperformante va atinge un vârf în cursul acestui an, dar nu în prima parte. Oricum, per total, estimez că volumul de credite neperformante va creşte în 2011 mai puţin decât anul trecut, iar costul cu provizioanele va scădea", a declarat Radu pentru MEDIAFAX.

El anticipează că piaţa recuperărilor de creanţe va începe să funcţioneze în acest an.

"Pe măsură ce se trezeşte interesul de investiţii şi de dezvoltare, va exista un interes mai mare şi pentru creanţele băncilor. Astfel, estimez că rata de recuperare a creditelor neperformante va fi în acest an mai mare decât în 2010, iar această îmbunătăţire va avea loc prin executări, prin vânzări de active şi creanţe, prin refinanţări şi aşa mai departe", a continuat şeful UniCredit Ţiriac Bank.

Întrebat dacă rata de recuperare a creanţelor va creşte şi datorită reluării tranzacţiilor pe piaţa imobiliară, Radu a afirmat că anticipează revenirea interesului pentru segmentele de real-estate comercial şi de birouri, dar şi continuarea dificultăţilor pentru piaţa rezidenţială.

Valoarea creditelor cu restanţe de cel puţin o zi a crescut anul trecut de aproape două ori, la 16,16 miliarde lei, deşi în decembrie a înregistrat o uşoară scădere comparativ cu noiembrie, la fel ca şi în ultima lună din 2009, potrivit datelor publicate joi de BNR.

Creditele restante s-au redus în decembrie 2010 cu 1,2% faţă de luna noiembrie, de la 16,35 miliarde de lei. O evoluţie similară a avut loc şi în ultima lună a anului 2009, când valoarea împrumuturilor restante a scăzut cu circa 2%, la 8,15 miliarde de lei.

Această evoluţie se explică prin curăţarea bilanţurilor de către bănci la final de an, prin vânzarea de pachete de credite neperformante.

Ritmul lunar de creştere a valorii creditelor restante a variat în a doua parte a anului trecut între 1,15% în iulie şi un maxim de 9,05% în septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici