Universitatea Harvard a pierdut "la pariuri"

Presitigioasa universitate americană Harvard a pierdut aproape 500 de milioane de dolari după ce a "pariat", anul trecut, prin instrumente financiare derivate de hedging, că dobânzile vor creşte în acest an, transmite Bloomberg.

24 afișări
Imaginea articolului Universitatea Harvard a pierdut "la pariuri"

Universitatea Harvard a pierdut "la pariuri" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Harvard a plătit 497,6 milioane de dolari către mai multe bănci de investiţii în anul fiscal încheiat la 30 iunie pentru a ieşi din operaţiuni de swap pe dobânzi, în valoare de 1,1 miliarde de dolari, în care intrase pentru hedging pe dobânzi variabile ataşate mai multor proiecte de capital, se arată în raportul anual al universităţii.

Totodată, universitatea va plăti eşalonat 425 milioane de dolari în următorii 30-40 de ani pentru a ieşi din alte contracte swap, de 764 milioane de dolari.

Instrumentele în care investise Harvard au început să se deprecieze anul trecut, după ce băncile centrale din întreaga lume au început să reducă dobânzile de politică monetară. Universitatea a fost obligată astfel să introducă în contractele de hedging garanţii colaterale.

Harvard a vândut obligaţiuni de 2,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2008-2009 şi a utilizat fondurile astfel obţinute şi pentru plata daunelor contractuale de ieşire din contractele de swap.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici