Vânzarea BCR, 75% din veniturile din privatizare şi administrare ale AVAS în ultimii patru ani

Cedarea participaţiei BCR a însumat circa 75% din veniturile încasate din privatizări şi administrare ale AVAS în guvernarea 2004-2008, perioadă în care a vândut diverse companii, atrăgând în România investitori importanţi precum Ford, alte firme din portofoliu fiind însă amânate sau lichidate.

165 afișări
Imaginea articolului Vânzarea BCR, 75% din veniturile din privatizare şi administrare ale AVAS în ultimii patru ani

Vânzarea BCR, 75% din veniturile din privatizare şi administrare ale AVAS în ultimii patru ani (Imagine: Mediafax Foto)

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a privatizat în ultimii patru ani companii importante precum Automobile Craiova, Electroputere Craiova, Electrica Muntenia Sud sau Foradex, în schimb negocierile şi procedurile iniţiate pentru vânzarea giganţilor industriali din Braşov, Rulmentul, Tractorul şi Nitramonia au rămas fără succes, companiile intrând în lichidare.

Privatizarea altor companii, estimată sau anunţată pentru această perioadă, a fost amânată din diverse cauze, printre numele transferate următoarei guvernări fiind Antibiotice, Oltchim, Salrom, complexurile energetice din bazinul Olteniei, Avioane Craiova sau IAR Ghimbav.

În aceste condiţii, vânzarea participaţiei de la Banca Comercială Română (BCR) a totalizat aproximativ trei sferturi din veniturile Autorităţii generate din activitatea de privatizare şi administrare în ultimii patru ani (valoarea pentru 2008 reprezintă estimări ale AVAS, remise agenţiei MEDIAFAX la sfârşitul lunii noiembrie, n.r.).

AVAS estimează că va încasa 1,73 miliarde lei în 2008, din care 1,54 miliarde lei din privatizare şi administrare. Autoritatea a încasat din aceste activităţi suma de 690,9 milioane lei în 2007, 8,1 miliarde lei în 2006 şi 288,99 milioane lei în 2005. Cumulat, suma încasată de AVAS din privatizări şi administrare în ultimii patru ani ar totaliza circa 10,631 miliarde lei.

Veniturile instituţiei provin atât din valorificarea de active bancare sau creanţe, cât şi din privatizare şi administrare a participaţiilor statului, în această categorie o pondere importantă fiind asigurată şi de încasarea de dividende.

La sfârşitul lui 2005, Erste Bank a câştigat licitaţia de privatizare a BCR. Privatizarea a fost finalizată în octombrie 2006, când Erste Bank a virat suma aferentă tranzacţiei, statul român încasând 2,2 miliarde de euro (7,8 miliarde lei) pentru acţiunile deţinute la bancă.

Potrivit datelor furnizate de AVAS, în 2005 au fost încheiate 22 de contracte de vânzare – cumpărare de acţiuni, din care opt contracte pentru pachete majoritare, în 2006 - 95 de contracte, din care 14 contracte pentru pachete majoritare de acţiuni, iar în 2007 - 99 de contracte, din care 13 pentru pachete majoritare.

În acest an, până la jumătatea lunii noiembrie, au fost încheiate 33 contracte, din care cinci contracte pentru pachete majoritare de acţiuni. Până la sfârşitul lui 2008, AVAS estima că vor mai fi încheiate 12 contracte, din care două contracte pentru pachete majoritare.

Portofoliul AVAS a fost extins, la 1 ianuarie 2007, cu 41 de companii, după preluarea participaţiilor deţinute de Ministerul Economiei şi Comerţului. Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a fost preluat prin absorbţie de AVAS, conform OUG 101/2006.

Petrom, Oil Terminal, Conpet, Petrotrans, Foradex, Electrica, Distrigaz Sud, E.ON Gaz România, cele trei complexuri energetice, Societatea Naţională a Sării, Şantierul Naval Mangalia, Avioane Craiova, IAR Ghimbav, Romaero, Automobile Craiova, Oltchim sau Romarm sunt o parte din companiile transferate la AVAS prin preluarea OPSPI. Plenul Camerei Deputaţilor a respins, în 22 decembrie, proiectul legii de aprobare a OUG 101/2006.

Grupul american Ford a preluat în luna martie 72,4% din acţiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro.

Al Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudită a achiziţionat la finele anului trecut de la AVAS 62,82% din capitalul social al Electroputere, printr-o tranzacţie de peste 120 de milioane de euro. Pe lângă plata acţiunilor, în valoare de 2,34 milioane de euro şi asigurarea capitalului de lucru, Al-Arrab s-a angajat să realizeze investiţii de 23 milioane euro. Totodată, firma saudită şi-a asumat şi datoriile Electroputere, evaluate la circa 44 milioane euro, precum şi garanţiile comerciale către bănci, în sumă de 20 milioane dolari.

Grupul italian Enel a fost desemnat, în 2006, câştigător al procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, plătitind direct statului 394,8 milioane euro pentru 50% din acţiunile celei mai mari filiale a Electrica. Enel mai deţine în România alte două distribuţii de energie, în Dobrogea şi Banat.

O altă privatizare încheiată de AVAS, în 2007, a fost cea a Foradex. Autoritatea a vândut consorţiului alcătuit din firmele Amteck Investiţii, Cuprom şi Ipronef un pachet de 84,34% din acţiunile companiei din Bucureşti, pentru 193,37 milioane lei (58,59 milioane de euro).

În prezent, AVAS are în derulare procedurile de vânzare ale Avioane Craiova şi IAR Braşov. În cazul ambelor firme, instituţia a respins ofertele companiei Aero Vodochody, după ce la termenele limită de valabilitate a ofertei nu a ajuns la o înţelegere cu firma din Cehia.

Pe de altă parte, Tractorul şi Rulmentul Braşov sau companiile de pe platforma Nitramonia Făgăraş au intrat în lichidare.

Firma Tâmpa Resort, cu capital spaniol, a cumpărat în decembrie platforma Rulmentul, cu 35 milioane euro. Teodor Nicolae, manager de proiect în cadrul lichidatorului Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL Cluj Napoca, a declarat că noul investitor intenţionează să păstreze obiectul de activitate al companiei, însă halele de producţie vor fi relocate într-un alt amplasament şi capacitatea va fi restrânsă iarplatforma Rulmentul, care se întinde pe o suprafaţă de 44 de hectare, va fi transformată într-un proiect imobiliar.

În cazul Tractorul, Flavus Investiţii a câştigat, în iulie 2007, activele uzinei şi terenul aferent cu o suprafaţă de 126 hectare, la preţul de 77 milioane euro, fără TVA. Un an mai târziu, Flavus Investiţii a anunţat că va dezvolta pe platformă unul dintre cele mai mari proiecte imobilare din sud-estul Europei, în urma unor investiţii de circa 1,5 miliarde euro, iar mai puţin de o cincime din suprafaţă uzinei va fi rezervată pentru activităţi industriale.

Viromet Victoria, din grupul InterAgro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, a câştigat în decembrie 2007 licitaţia de vânzare a societăţilor de pe platforma industrială Nitramonia Făgăraş, la un preţ de 33 milioane lei, inclusiv TVA, mai mic cu 20% decât cel de pornire. În martie 2008, a fost înfiinţată societatea Nitroporos, pentru administrarea activelor celor cinci companii, care urma să înceapă producţia în octombrie.

Printre companiile mari pe care AVAS nu a reuşit să le privatizeze în actualul mandat se numără Oltchim, Salrom, Complexurile energetice Craiova, Turceni şi Rovinari sau Antibiotice Iaşi.

În cazul Oltchim, procesul de privatizare urma să fie iniţiat în cursul semestrului al doilea din 2005, după rezolvarea litigiilor cu acţionarii minoritari privind conversia în acţiuni a creanţelor AVAS. Litigiul prelungit cu acţionarii minoritari a contribuit însă la întârzierea începerii procedurilor de privatizare a companiei. Combinatul chimic a anunţat recent că vrea să contracteze un credit de maxim 100 milioane euro, în principal pentru preluarea activităţii de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti a Petrom.

Acordarea de credite şi eşalonarea datoriilor companiilor din portofoliul AVAS va putea fi realizată în baza unei ordonanţe de urgenţă, aprobată recent de Guvern, cu fonduri puse la dispoziţia Autorităţii de către Ministerului Economiei.

Pentru Salrom, Autoritatea a elaborat în octombrie 2008 un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede vânzarea unor active rentabile şi eficientizarea activităţilor care vor fi păstrate în portofoliul companiei, şi ulterior privatizarea prin vânzarea pachetului majoritar de acţiuni. Potrivit AVAS, restructurarea va fi realizată ţinându-se cont de activele strategice pentru industriile sticlei şi maselor plastice şi de existenţa consumatorilor captivi ai Salrom, care nu au alternativă în privinţa aprovizionării cu materii prime, respectiv Oltchim, Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mureş şi Chimcomplex Borzeşti.

După ce a încercat să privatizeze Şantierul Naval Mangalia de patru ori, fără succes, AVAS a aprobat un program de restructurare şi pentru această companie, care prevede, printre altele, asocierea cu un partener, în vederea construirii şi reparării de nave. Şantierul Naval Mangalia şi Lurssen Las Investment au semnat la 1 octombrie 2008 un contract de asociere, prin care firma germană va investi 10,5 milioane euro în următorii trei ani.

În privinţa firmelor din sectorul energetic, AVAS a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă, aprobat în octombrie 2008 de Guvern, pentru înfiinţarea unei companii energetice integrate, cu activităţi de distribuţie, furnizare, mentenanţă şi producţie, care să includă companiile Electrica, Hidroelectrica, Complexul Energetic Turceni şi Complexul Energetic Rovinari.

În cazul CE Craiova, procedura de privatizare va avea o durată de un an şi jumătate. Autorităţile aşteaptă răspunsul la notificarea obligatorie trimisă Comisiei Europene, până la sfârşitul acestui an, după care va începe etapa de precalificare.

AVAS nu a reuşit să privatizeze în actualul mandat compania Antibiotice Iaşi, revocând oferta după ce Guvernul a abrogat actul normativ prin care societatea era scoasă la vânzare prin licitaţie cu strigare. Licitaţia urma să fie organizată în martie, la preţul de pornire de 136 de milioane euro.

În perioada ultimei guvernări, preşedinţii Autorităţii au fost Gabriel Zbârcea (ianuarie 2005 - septembrie 2005), Răzvan Orăşanu (ianuarie 2006 - octombrie 2006) şi Teodor Atanasiu, (din octombrie 2006 până în prezent). Fostul vicepreşedinte al AVAS, Giliola Ciorteanu, a asigurat interimar conducerea instituţiei după demisia lui Zbârcea, până la instalarea lui Orăşanu.

Ultimii patru ani de mandat ai Autorităţii au consemnat atât vânzări reuşite, prin prisma sumelor încasate, în cazul BCR, şi a investitorilor cu potenţial atraşi, precum Ford şi Enel, precum şi amânări ale privatizării unor companii importante, la care se adaugă lichidarea giganţilor din Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici