Vânzarea diviziei asigurări creşte cu 75% profitul net al Erste Bank pe 9 luni

Erste Bank a realizat, în primele nouă luni, un profit net după plata intereselor minoritare de 1,46 miliarde euro, în creştere cu 74,6% faţă de perioada similară a anului trecut, câştigul menţinându-se în uşoară creştere, de 2,8%, şi prin excluderea veniturilor din vânzarea diviziei de asigurări.

14 afișări
Imaginea articolului Vânzarea diviziei asigurări creşte cu 75% profitul net al Erste Bank pe 9 luni

Vânzarea diviziei asigurări creşte cu 75% profitul net al Erste Bank pe 9 luni

Vânzarea diviziei de asigurări, excluzând subsidiarele din România ale Băncii Comeciale Române (vânzarea BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă se va finaliza în trimestrul patru), a avut un aport de 601,8 milioane euro, iar profitul net fără influenţa acestor resurse s-a ridicat la 861,7 milioane euro, se arată într-un comunicat al băncii remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Deşi a înregistrat un rezultat din tranzacţionare slab, profitul operaţional a crescut cu 23,2%, atingând 2,19 miliarde euro, pe baza unui venit net din dobânzi solid, de 3,57 miliarde euro, în creştere cu 25,6%. Mai mult de 60% din rezultatul operaţional provine de la subsidiarele din Europa Centrală şi de Est (ECE).

"În pofida deteriorării sentimentului faţă de ECE în cursul săptămânilor trecute, performanţa subsidiarelor din CEE a fost extrem de satisfăcătoare în primele 9 luni din 2008: marja netă a dobânzii a rămas la un nivel ridicat de 4,5%, în timp ce rezultatul operaţional s-a majorat cu 52% la 1,36 miliarde euro",se arată în comunicatul Erste.

Veniturile operaţionale ale grupului au înregistrat o creştere cu 16,9%, la 5,24 miliarde euro, în timp ce cheltuielile administrative s-au majorat cu 12,7%, la 3,05 miliarde euro.

Totalul activelor Erste Group a crescut în primele trei trimestre cu 4,4%, de la 200,5 miliarde euro la sfârşitul anului 2007 până la 209,4 miliarde euro. Circa 2,4 miliarde euro din această valoare sunt efectul extinderii perimetrului de consolidare a băncii prin afilierea la contractul de cross-garantare a patru noi case de economii.

Profitul net aferent trimestrului al treilea a urcat cu 203% faţă de aceeaşi perioadă din 2007, la 826,4 milioane euro, graţie aportului semnificativ al veniturilor obţinute prin vânzarea societăţilor de asigurări deşinute de grupul austriac. Fără aceste venituri excepţionale, profitul net după impozitare s-a plasat, însă, la 225 de milioane euro, în scădere cu 16%.

Erste Bank indică pentru subsidiarele din România rezultatele obţinute de grupul BCR fără sumele aferente diviziilor Group Markets, respectiv Group Corporate şi Investment Banking.

Banca Comercială Română şi-a majorat cu 65,7% profitul net după plata intereselor minoritare (ajustat la efectele fluctuaţiilor valutare cu 83,1%) faţă de valoarea aferentă perioadei similare a anului anterior, respectiv de la 127,0 milioane euro la 210,5 milioane euro, potrivit comunicatului Erste.

La aceasta au contribuit în special volumul creditelor acordate, care s-a majorat cu 36% şi reclasificarea comisioanelor asimilate dobânzilor în venitul din dobânzi, în valoare de 60,5 milioane euro.

Provizioanele de risc ale BCR au crescut de la 21,6 milioane euro la 69,6 milioane euro, pe fondul creşterii semnificative a creditării din ultimele trimestre şi de unele efecte extraordinare survenite în anul anterior: încetarea reasigurării creditelor de consum începând cu luna mai 2007, venituri din vânzarea unor creanţe deja amortizate şi dizolvarea unei rezerve la nivel de grup în anii anteriori.

Cheltuielile de exploatare s-au majorat cu 6,1%, iar raportul cost-venit la BCR a atins 46,4%, faţă de 64,6% realizat anul anterior. Aceste valori includ costurile de restructurare aferente anului curent, în valoare de 9,6 milioane euro, faţă de 36,4 milioane euro anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici