Vânzările de PC-uri au scăzut cu 2,1% anul trecut la nivel global. Lenovo rămâne liderul pieţei

Vânzările de calculatoare personale la nivel global s-au redus cu 2,1% în 2014, pentru al treilea an consecutiv, pe fondul scăderii cererii din partea companiilor, iar Lenovo îşi menţine poziţia de lider al pieţei, fiind urmată de Hewlett Packard (HP) şi Dell, potrivit firmei de cercetare IDC.

220 afișări
Imaginea articolului Vânzările de PC-uri au scăzut cu 2,1% anul trecut la nivel global. Lenovo rămâne liderul pieţei

Vânzările de PC-uri au scăzut cu 2,1% anul trecut la nivel global. Lenovo rămâne liderul pieţei (Imagine: Shutterstock)

Numărul de PC-uri livrate anul trecut la nivel mondial a coborât la 308,6 milioane de unităţi, faţă de circa 315 milioane în 2013, în condiţiile în care cererea din partea companiilor a scăzut în ultima parte a anului, iar consumatorii privaţi au renunţat la cumpărarea PC-urilor în favoarea tabletelor şi a smartphone-urilor, relatează Bloomberg.

Producătorul chinez Lenovo şi-a menţinut pentru al doilea an consecutiv poziţia de lider al pieţei, cu o cotă de 19,2%. Vânzările grupului au crescut cu 10% anul trecut faţă de 2013, de la 53,8 milioane la 59,2 milioane de unităţi, potrivit datelor IDC.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari producători de calculatoare se află compania americană HP, ale cărei vânzări au urcat cu 8,9% în 2014, la aproape 57 de milioane de unităţi. Cota de piaţă a HP se situează la 18,4% la finalul anului 2014.

Dell, cu vânzări de 41,6 milioane de unităţi anul trecut şi o cotă de 13,5%, completează podiumul.

Grupul taiwanez Acer este singurul producător mare care a înregistrat un declin al livrărilor în 2014, de 1,6%, la 24 de milioane de calculatoare. La polul opus se află compania americană Apple, ale cărei vânzări au avansat cu 15,7%, la aproape 20 de milioane de unităţi.

În 2013, vânzările de PC-uri au scăzut cu 10%, marcând cea mai slabă evoluţie a pieţei înregistrată vreodată. Numărul de calculatoare livrate a coborât la aproximativ 315 milioane în 2013, faţă de circa 350 de milioane în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici