„Vârtejul” de facturi. Până să reducă dobânzile şi să facă traiul mai bun, OUG 114 aduce creşteri de preţuri | ANALIZĂ

OUG 114/2018 trebuia, prin măsurile fiscale luate, să reducă dobânzile la credite şi să le aducă românilor creşterea nivelui de trai, dar până în prezent efectele au fost creşteri de preţuri şi tarife pentru unele servicii, cu efecte directe sau indirecte asupra bugetului cetăţeanului.

697 afișări
Imaginea articolului „Vârtejul” de facturi. Până să reducă dobânzile şi să facă traiul mai bun, OUG 114 aduce creşteri de preţuri | ANALIZĂ

„Vârtejul” de facturi. Până să reducă dobânzile şi să facă traiul mai bun, OUG 114 aduce creşteri de preţuri | ANALIZĂ

Operatorul telecom Digi - RCS&RDS a fost prima companie care a reacţionat la taxa pe cifra de afaceri a companiilor din telecom şi a anunţat clienţii că majorează preţurile abonamentelor pentru serviciile de televiziune, telefonie mobilă şi fixă, Internet mobil şi fix, atât pentru abonamentele noi, cât şi pentru contractele în derulare.

„Pentru a răspunde nevoii continue de dezvoltare şi de creştere a calităţii serviciilor pe care vi le furnizăm, precum şi pentru a reacţiona la creşterea continuă a costurilor pe care le suportăm, suntem nevoiţi să ajustăm tarifele. Astfel, de la 1 martie 2019, preţurile anumitor servicii furnizate de Digi | RCS & RDS se vor modifica”, a anunţat compania.

A urmat Telekom România, care a anunţat a rândul său că este nevoit să majoreze preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business, începând cu 15 aprilie 2019. „Ca urmare a creşterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicaţii, Telekom Romania este nevoită să majoreze preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business, începând cu 15 aprilie 2019”, a arătat compania într-un comunicat.

Preţul pentru fiecare serviciu fix (voce fixă, internet, TV) şi pentru fiecare abonament mobil, pentru clienţii rezidenţiali, va fi majorat cu 0,42 euro, TVA inclus, (0,35 euro, fără TVA), adică aproximativ 2 lei, începând cu 15 aprilie 2019. Această majorare nu se aplică opţiunilor de televiziune, ratelor la telefoane sau chiriilor de echipamente fixe. Clienţii business au fost sau vor fi notificcaţi de schimbări aferente contractelor.

Avertismentul Vodafone

Şi Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a avertizat asupra faptului că noile taxe impuse companiilor din telecom ar putea conduce fie la creşteri de preţuri, fie la reducerea investiţiilor în România. „Analizăm toate scenariile. Evaluăm totul, suntem nevoiţi să facem acest lucru“, a spus Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România, întrebată de ZF dacă ia în considerare creşterea preţurilor ca urmare a efectelor OUG114 asupra companiilor din telecom.

CEO-ul Vodafone a explicat că operatorii telecom fac investiţii în funcţie de sumele de care dispun, iar dacă apar taxe suplimentare investiţiile ar putea fi afectate, pentru că nu există resurse adiţionale. „În această situaţie sunt două aspecte: ori încetezi să investeşti, ori creşti măcar puţin preţurile ca să poţi continua să investeşti.“

Liderul Vodafone a explicat că, în România, serviciile de telecomunicaţii sunt printre cele mai ieftine din Europa. Dacă taxele nu vor fi reduse în final consumatorii vor resimţi impactul, a spus Lorilloux. „Pentru că dacă se ajunge prea departe, perdanţii finali vor fi românii. Iar acest lucru poate că nu se va întâmpla acum, dar cine le va da explicaţii în următorii 2- 3 ani, că nu vor avea 5G şi că nu le merge bine reţeaua? Avem nevoie de o soluţie <<win-win>>“.

OUG 114 a clarificat de asemenea şi faptul că statul are aşteptări foarte mari şi de la viitoarele licitaţii de spectru radio pentru licenţele care expiră, oferind astfel un motiv suplimentar companiilor să mărească tarifele. De altfel, atât Telekom, cât şi RCS& RDS au anunţat deja majorări de preţuri.

În materie de energie, companiile se află între ciocanul taxei pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească către ANRE şi nicovala limitării tarifelor pentru consumatorii casnici, la electricitate şi la gaze, timp de trei ani.

Facturile vor creşte în curând

Cine plăteşte? Facturile la energie pentru consumatorii industriali vor creşte în curând, a afirmat recent Corina Popescu, directorul general al Electrica, scumpirea energiei fiind consecinţa apariţiei OUG 114. Mai departe, creşterea preţului la energiei se va vedea în scumpiri la diferite produse şi servicii.

Preţurile la energie electrică vor creşte pe piaţa liberă, pentru companii, dar şi pentru consumatorii casnici care au acceptat să părăsească piaţa reglementată.

„În piaţa liberă va fi o creştere de preţ pe care nu o va resimţi doar Electrica, în calitate de furnizor. E un fenomen. Este o piaţă liberă, cea a consumatorilor industriali, este concurenţă”, a declarat Corina Popescu. Ea a precizat că Electrica este o societate economică şi nu îşi permite să desfăşoare o activitate în pierdere. „Într-un fel sau altul, aceste costuri trebuie recuperate", a adăugat Corina Popescu, care a amintit, în context, de scăderea cotaţiilor bursiere cu circa 15% resimţită de acţiunile Electrica la bursă, în primele zile după apariţia OUG 114.

La doar trei zile după anunţul DIGI, compania Engie România, fosta GDF Suez, controlată de grupul francez omonim, unul dintre cei doi mari distribuitori şi furnizori de gaze naturale din ţară dar şi furnizor de energie electrică, şi-a anunţat clienţii de pe piaţa liberă că ia în calcul majorarea tarifelor la gaze şi electricitate ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114.

„Vă informăm că prin OUG nr. 114/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 1116/29 decembrie 2018, au fost aduse modficări cadrului legislativ din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale din România. Justificat de modificările legislative intervenite, aplicarea art. 61 şi art. 78 din OUG nr. 114/2018, Engie România are în analiză efectele economice generate asupra contractului/ contractelor de vânzare-cumpărare gaze naturale şi/sau energie electrică în vigoare, încheiat/ închieate între societatea dvs. şi România...În acest sens, vom reveni către dvs cu o notificare în care vom prezenta detaliile privind ajustarea echitabilă a contractului/contractelor încheiat/încheiate cu Engie România, ca urmare a modificărilor legislative amintite mai sus”, se arată în înştiinţarea Engie România.

Scrisoarea a fost transmisă doar clienţilor de pe piaţa liberă, firme şi o parte din clienţii casnici. Nu sunt vizaţi cei de pe piaţa reglementată, o mare parte a populaţiei.

Cert este că de la 1 martie ANRE a acceptat creşterea tarifelor practicate de companiile de distribuţie a energiei electrice, pentru a include taxa de 2% pe cifra de afaceri introdusă de OUG 114/2018. Creşterile se aplică pentru companiile E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea, Distribuţie Energie Oltenia, Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Delgaz Grid.

În Nota de fundamentare, ANRE recunoaşte că noile tarife sunt modificate pentru a acoperi taxa din OUG 114. „Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuţie concesionari necesare desfăşurării activităţii ca urmare a modificării apărute în legislaţia primară”, arată documentul citat.

Tariful de distribuţie al E-Distribuţie Muntenia creşte de la 107,28 lei/MWh la 109,77 lei/MWh, cel al E-Distribuţie Banat de la 102,71 lei/MWh la 105,15 lei/MWh, cel al E-Distribuţie Dobrogea de la 120,97 lei/MWh la 123,86 lei/MWh, cel al Distribuţie Energie Oltenia de la 108,77 lei/MWh la 111,54 lei/MWh, cel al Electrica Distribuţie Muntenia Nord de la 114,18 lei/MWh la 116,8 lei/MWh, cel al Electrica Distribuţie Transilvania Nord de la 98,67 lei/MWh la 100,98 lei/MWh, cel al Electrica Distribuţie Transilvania Sud de la 100,21 lei/MWh la 102,56 lei/MWh, iar cel al Delgaz Grid de la 121,92 lei/MWh la 124,75 lei/MWh.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici