Vasilescu: Există pericolul deprecierii leului. Teoretic, majorarea TVA duce inflaţia la 10-12%

Deprecierea leului din cauza unei inflaţii mari este un pericol, iar, în mod teoretic, majorarea TVA la 24% ar putea duce inflaţia la 10-12%, deşi acest scenariu nu este obligatoriu să se transpună "mot-a-mot" în practică, a declarat sâmbătă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

53 afișări
Imaginea articolului Vasilescu: Există pericolul deprecierii leului. Teoretic, majorarea TVA duce inflaţia la 10-12%

Vasilescu: Există pericolul deprecierii leului. Teoretic, majorarea TVA duce inflaţia la 10-12% (Imagine: Andreea_Balaurea/Mediafax Foto)

"Teoretic ar putea fi două momente din punct de vedere al efectelor asupra inflaţiei. În primul, scumpirea mărfurilor cu 5% ar duce la o inflaţie de 10%. Pe urmă, al doilea moment ar putea determina majorarea inflaţiei cu încă două procente, din cauza panicii, lăcomiei comercianţilor, etc", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Vasilescu.

El a subliniat că în practică nu este obligatoriu ca teoria să fie urmată "mot-a-mot".

"Există multe puncte care pot interveni pentru ca inflaţia să nu crească aşa de mult, dar nu este posibil să nu crească deloc", a arătat Vasilescu.

Printre factorii care pot determina un avans mai redus al inflaţiei, în practică comparativ cu teoria, oficialul BNR a menţionat nevoia de o presiune socială, mai exact de o dezbatere corectă, cinstită şi în termeni economici a problemei, nu de "visuri romantice".

Totodată, el a arătat că restructurarea economiei nu s-a realizat încă, în afară de anumite reduceri salariale şi de personal.

"În toate sectoarele este nevoie de restructurare, întrucât nici sectorul privat, cu excepţia unor companii de elită, nu a realizat restructurare, decât ajustări de personal şi salarii", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Mai mult, el a subliniat că un contabil simplu poate să spună că problema se rezolvă prin transpunerea majorării TVA într-o creştere a preţurilor de 5%, dar că firmele plătesc direcţii de specialitate, cum ar fi cele de analiză.

"Dacă ne apucăm să facem matematici superioare, sunt multe costuri de redus", a spus Vasilescu.

Oficialul BNR a menţionat că majorarea inflaţiei va avea influenţe asupra cursului de schimb.

"Este un pericol ca o inflaţie mare să determine o depreciere a leului. Trebuie să avem grijă să nu ajungem acolo", a continuat oficialul băncii centrale.

El a arătat că o coordonare a politicii fiscale cu cea monetară este "absolut necesară".

Referitor la nivelul la care va ajunge inflaţia în urma majorării TVA, Vasilescu a spus că BNR are mai multe scenarii, dar nu a dorit să dea detalii.

"Soluţia neconstituţională ar fi fost din punct de vedere economic mai bună. Logica juridică a bătut-o pe cea economică. În acest context, altă soluţie mai bună nu cred că există. Totuşi, aceasta este soluţia cea mai dură", consideră Vasilescu.

Consilierul guvernatorului crede că firmele au fost deliberat ajutate prin faptul că nu s-a influenţat cota unică.

BNR a fixat pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,7%.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum au înregistrat în mai o creştere lunară uşoară de 0,15%, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,28% în aprilie la 4,42% la finele lunii mai, în pofida ieftinirii mărfurilor alimentare pentru prima dată după septembrie anul trecut.

Curtea Constituţională a decis vineri că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau printre altele scăderea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

În aceste condiţii, Executivul a decis sâmbătă majorarea TVA de la 19% la 24%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici