Vasilescu: Există pericolul deprecierii leului. Teoretic, majorarea TVA duce inflaţia la 10-12% - Mediafax

Vasilescu: Există pericolul deprecierii leului. Teoretic, majorarea TVA duce inflaţia la 10-12%

Deprecierea leului din cauza unei inflaţii mari este un pericol, iar, în mod teoretic, majorarea TVA la 24% ar putea duce inflaţia la 10-12%, deşi acest scenariu nu este obligatoriu să se transpună "mot-a-mot" în practică, a declarat sâmbătă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

39 afişări
Imaginea articolului Vasilescu: Există pericolul deprecierii leului. Teoretic, majorarea TVA duce inflaţia la 10-12%

Vasilescu: Există pericolul deprecierii leului. Teoretic, majorarea TVA duce inflaţia la 10-12% (Imagine: Andreea_Balaurea/Mediafax Foto)

"Teoretic ar putea fi două momente din punct de vedere alefectelor asupra inflaţiei. În primul, scumpirea mărfurilor cu 5%ar duce la o inflaţie de 10%. Pe urmă, al doilea moment ar puteadetermina majorarea inflaţiei cu încă două procente, din cauzapanicii, lăcomiei comercianţilor, etc", a declarat pentru MEDIAFAXAdrian Vasilescu.

El a subliniat că în practică nu este obligatoriu ca teoria săfie urmată "mot-a-mot".

"Există multe puncte care pot interveni pentru ca inflaţia să nucrească aşa de mult, dar nu este posibil să nu crească deloc", aarătat Vasilescu.

 

Printre factorii care pot determina un avans mai redus alinflaţiei, în practică comparativ cu teoria, oficialul BNR amenţionat nevoia de o presiune socială, mai exact de o dezbaterecorectă, cinstită şi în termeni economici a problemei, nu de"visuri romantice".

Totodată, el a arătat că restructurarea economiei nu s-arealizat încă, în afară de anumite reduceri salariale şi depersonal.

"În toate sectoarele este nevoie de restructurare, întrucât nicisectorul privat, cu excepţia unor companii de elită, nu a realizatrestructurare, decât ajustări de personal şi salarii", a explicatconsilierul guvernatorului BNR.

Mai mult, el a subliniat că un contabil simplu poate să spună căproblema se rezolvă prin transpunerea majorării TVA într-o creşterea preţurilor de 5%, dar că firmele plătesc direcţii despecialitate, cum ar fi cele de analiză.

"Dacă ne apucăm să facem matematici superioare, sunt multecosturi de redus", a spus Vasilescu.

Oficialul BNR a menţionat că majorarea inflaţiei va aveainfluenţe asupra cursului de schimb.

"Este un pericol ca o inflaţie mare să determine o depreciere aleului. Trebuie să avem grijă să nu ajungem acolo", a continuatoficialul băncii centrale.

El a arătat că o coordonare a politicii fiscale cu cea monetarăeste "absolut necesară".

Referitor la nivelul la care va ajunge inflaţia în urmamajorării TVA, Vasilescu a spus că BNR are mai multe scenarii, darnu a dorit să dea detalii.

"Soluţia neconstituţională ar fi fost din punct de vedereeconomic mai bună. Logica juridică a bătut-o pe cea economică. Înacest context, altă soluţie mai bună nu cred că există. Totuşi,aceasta este soluţia cea mai dură", consideră Vasilescu.

Consilierul guvernatorului crede că firmele au fost deliberatajutate prin faptul că nu s-a influenţat cota unică.

BNR a fixat pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu uninterval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şiestimează că rata anuală se va situa la 3,7%.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurilede consum au înregistrat în mai o creştere lunară uşoară de 0,15%,iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,28% în aprilie la 4,42%la finele lunii mai, în pofida ieftinirii mărfurilor alimentarepentru prima dată după septembrie anul trecut.

Curtea Constituţională a decis vineri că sunt neconstituţionaleunele dintre măsurile de austeritate din legile pentru careExecutivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, carereglementau printre altele scăderea salariilor cu 25% şi apensiilor cu 15%.

În aceste condiţii, Executivul a decis sâmbătă majorarea TVA dela 19% la 24%.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici