Vasilescu: România trebuie să însănătoşească bugetul în 2010 şi să lupte pentru creşterea PIB în 2011

România nu poate lupta, în prezent, pe două fronturi, "însănătoşirea bugetului" şi ieşirea din recesiune, şi ar trebui să se concentreze în acest an pe primul dintre ele şi anul viitor pe cel de-al doilea, a declarat marţi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

18 afișări
Imaginea articolului Vasilescu: România trebuie să însănătoşească bugetul în 2010 şi să lupte pentru creşterea PIB în 2011

Vasilescu: România trebuie să însănătoşească bugetul în 2010 şi să lupte pentru creşterea PIB în 2011 (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"România în momentul de faţă nu poate să se lupte pe două fronturi, adică şi pentru sănătatea bugetului şi pentru ieşirea din recesiune. Anul ăsta trebuie să mergem pe un singur sens, însănătoşirea
bugetului", a afirmat Vasilescu.

El a arătat că o revenire pe plus a creşterii economice ar putea avea loc abia spre sfârşitului anului viitor, doar dacă vor avea loc ajustările bugetare.

"Anul viitor va trebuie să deschidem şi un front spre ieşirea din recesiune, iar dacă lucrurile merg bine putem să vorbim de o creştere pe plus spre sfârşitul anului", a spus Vasilescu.

Oficialul BNR a arătat că pe lângă bătălia pentru însănătoşirea bugetului, România va trebui să ducă o luptă şi pentru atragarea investiţiilor străine directe, capitol la care este în concurenţă cu ţări precum Ungaria sau Bulgaria.

"Şi Ministerul Finanţelor se uită în jur la ţări precum Bulgaria sau Ungaria, care sunt concurente cu noi, şi când noi avem nevoie de investiţii străine ca de aer şi soare, normal că trebuie să ne gândim cum să le atragem", a adăugat Vasilescu.

În ceea ce priveşte o posibilă raţionalizare a salariilor şi pensiilor, Vasilescu a spus că este "o vorbă aruncată pripit pe piaţă", şi nu se există o problemă în acest sens în 2010 sau anul viitor.

El a precizat că aceste consideraţii au fost făcute în nume propriu şi nu reprezintă punctul de vedere al BNR, şi nici nu se referă la discuţiile din ultimele zile dintre reprezentanţii FMI şi autorităţile române.

"Nu numai România, ci şi alte ţări din Europa în momentul de faţă nu au forţă să ducă un război pe două fronturi, respectiv pe partea reluării creşterii economice, cât şi pe partea unei ajustări sănătoase", a afirmat Vasilescu pentru MEDIAFAX.

El a explicat că România trebuie să se pregătească pentru un nou ciclu economic, iar în momentul când va fi reluată creşterea, aceasta va trebui să aibă câteva baze sănătoase, iar ajustarea fiscală şi restructurarea economiei în general sunt câteva dintre ele.

"Din analizele mele am ajuns la concluzia că nici economia privată nu a facut paşi spre restructurare. Disponibilizările şi reducerea de cheltuieli, cam la atât s-au rezumat restructurările", a adăugat Vasilescu.

El a adăugat că este necesară o restructurare care să cuprindă şi calitatea producţiei din România.

"În timpul boom-ului din perioada 2003-2008 am avut un tandem, o combinaţie fericită între creşterea economiei şi dezinflaţie. Dar am trăit şi vremuri în care economia a fost exprimată printr-un dezechilibru puternic între creşterea cererii de consum pe toate planurile - de la limuzine şi case până la bunuri curente - şi oferta internă de bunuri şi servicii, care a fost modestă în toată această perioadă", a spus Vasilescu.

El a concluzionat spunând că un un nou ciclu economic trebuie avută în vedere evitarea unei astfel de situaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici