Vicepreşedinte ANTREC: Ne interesează gradul ocupare în unităţi, nu unde a fost X sau Y. E aberant ca într-un text de lege să se stipuleze justificări de genul

Reprezentanţii din turism sunt interesaţi de gradul de ocupare în unităţile de cazare şi nu unde a fost X şi Y, declară Emil Comşa, vicepreşedinte ANTREC România. ”E aberant ca într-un text de lege a turismului să se stipuleze justificări de genul: nu cumva să se ascundă”, spune acesta.

310 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte ANTREC: Ne interesează gradul ocupare în unităţi, nu unde a fost X sau Y. E aberant ca într-un text de lege să se stipuleze justificări de genul

Vicepreşedinte ANTREC: Ne interesează gradul ocupare în unităţi, nu unde a fost X sau Y

Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC), Emil Comşa, consideră exagerat Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din Romania (SIEATR), prevăzut în proiectul Legii turismului.

”Trebuie separate partea de evidenţă a turiştilor de partea de urmărire a turiştilor. La noi în textul de lege sunt abordate împreună, ceea ce nu e în regulă. Partea de evidenţă a turiştilor se face într-un sistem învechit, într-adevăr, cu fişe, cu înscrieri şi înregistrare de informaţii cu caracter personal care, după o anumită perioadă de sejur, ajunge şi la MAI, ceea ce e absolut normal şi toate ţările procedează la fel, în timp ce SIEATR este exagerat. Cel mai important lucru este ca turistul să se simtă bine. Evidenţa efectivă a persoanei în timp real, unde se află, nu o are nici măcar Google. Până şi compania Google a avut nenumărate procese prin care li se solicita daune pentru faptul că acele capturi din satelit şi din teren cu funcţia lor <Street View> făcea publică persoana pe circuitul economic, pe circuitul care era, se afla în poza respectivă fără să se i ceară acceptul. Să poţi lua datele personale într-un anumit scop trebuie să-i ceri acordul. Nicio referire la aspectul acesta în textul de lege”, a spus, duminică, Emil Comşa, prezent la Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac.

Vicepreşedintele ANTREC consideră că SIEATR nu este interesant pentru reprezentanţii şi operatorii din turism, ci doar pentru alte ”organizaţii sau servicii”.

”Eu nu spun că nu este un sistem care poate asigura securitatea informaţiilor, dar nu are treabă cu ceea ce ne interesează pe noi. Statistici, grad de ocupare, număr de înnoptări, asta ne interesează pe noi. Nu că X sau Y au fost la Albac sau au fost în Alba Iulia sau mai ştiu eu unde. Nu ne interesează informaţii atât de detaliate, ci doar pentru statistici, să ştim dacă avem o strategie sau să modificăm o strategie, să ştim unde este circulaţia turistică, care sunt punctele de interes. Ne interesează statistic şi nu nominal. E aberant ca într-un text de lege a turismului, care se vrea o lege cadru, să se stipuleze justificări de genul să nu cumva să se ascundă. Asta ţine de securitatea naţională, ţine de combaterea actelor de terorism sau lucruri de genul acesta care nu au legătură cu turismul. Că poate să profite cineva de faptul că se ascunde într-o formulă de genul acesta este posibil, dar nu-şi are loc aşa ceva într-o lege cadru a turismului”, a mai spus Emil Comşa.

Vicepreşedintele ANTREC a adăugat că sunt organe abilitate care asigură securitatea naţională şi combat terorismul.

”Dacă se doreşte informatizarea acestei evidenţe nu avem nimic împotrivă, suntem pentru ca România să rămână între cele mai siguri ţări din Europa, oricum avem un sistem performant de înregistrare la SRI, putem să-l valorificăm într-un mod superior şi să creştem siguranţa naţională printr-un sistem informatic centralizat de la MAI cu evidenţa celor care încearcă să se ascundă în structuri turistice. E doar o conexiune cu turismul şi nu e cel mai important capitol, cum e acum, dacă ne uităm şi vedem cât e dezvoltat subiectul într-o lege cadru a turismului. Nu-şi are locul”, apreciază Emil Comşa.

De asemenea, el este de părere că sistemul informatic ar fi greu de implementat, întrucât sunt multe unităţi de cazare care au confort scăzut şi nu au competenţe de a lucra pe calculator, dar nici resurse.

Proiectul legii turismului, lansat în dezbatere publică, prevede, printre altele, înfiinţarea Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din Romania (SIEATR), care va fi asigurat de STS şi care va colecta şi stoca date despre turişti şi despre unităţile de cazare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici